<
>

De Boer: "Wij willen uiteindelijk in de grachten op een boot staan"

Pro Shots

Frank de Boer en Frenkie de Jong blikten zaterdag in de Puskás Aréna vooruit op de wedstrijd tegen Tsjechië van zondagavond. De Jong verwacht een sterke tegenstander aan de aftrap: "Ik denk dat Tsjechië een heel goed team is. Ze zijn erg gedisciplineerd en goed georganiseerd. Daarnaast hebben ze ook individueel hele goede spelers. We moeten morgen dus top zijn om een ronde verder te komen." De bondscoach is het met de middenvelder eens. "Het is een eenheid die heel goed weet wat ze willen. Ze willen de tegenstander vroeg storen en hebben duelkracht. Ze hebben in de groepsfase gewoon 1-1 gespeeld tegen de vice-wereldkampioen gespeeld. Het is een moeilijke tegenstander om te bestrijden. Wij hebben het traditioneel altijd lastig tegen de Tsjechen en we moeten honderd procent zijn morgen om deze ploeg te verslaan", aldus De Boer.

Gunstig schema

Het Nederlands elftal moet zich volgens hem volledig concentreren op de achtste finale tegen Tsjechië. De Boer zei dat hij er geen boodschap aan heeft dat Oranje op papier in de gunstige helft van het speelschema zit.

"Iedereen heeft recht op zijn eigen mening", zegt De Boer over het veranderde sentiment in Nederland. "Qua indeling zitten we gunstig. Maar wij moeten zorgen dat we de eerstkomende wedstrijd winnen. De concentratie is volop op Tsjechië. Daar krijgen we een heel grote kluif aan. Als dat goed afloopt, zien we wel wie we daarna krijgen. Welke tegenstanders op papier staan, is voor mij eigenlijk bijzaak."

Geslaagd toernooi

De Boer vindt dat het toernooi geslaagd is als Nederland bij de laatste vier zit, maar het beoogde doel is natuurlijk de EK-winst. "We willen uiteindelijk in de grachten op een boot staan. Dat is ons doel. Niet de finale halen, maar de finale winnen. Ons doel is natuurlijk de grachten. Dan is het natuurlijk helemaal geslaagd, maar er zijn gewoon zes, zeven teams met heel veel kwaliteiten die daar ook zo over denken. Het is niet dat we zomaar even Europees Kampioen worden. Ik denk wel dat wij de kwaliteiten hebben als alles goed loopt dat we dat kunnen bewerkstelligen. Dan moet alles kloppen, maar ik ben positief ingesteld. Dus laten we ervan uitgaan dat alles gaat kloppen."

Groei

De Jong is tevreden over de manier waarop het Nederlands elftal groeit in het Europees kampioenschap. "Vanaf de trainingskampen is het steeds beter gegaan. We zijn een nieuw systeem gaan spelen, dat heeft even tijd nodig. We hebben een goede ontwikkeling doorgemaakt", zei de middenvelder in aanloop naar het duel in Boedapest met Tsjechië, in de achtste finales van het EK.

Ook De Boer ziet zijn elftal groeien. "Tegen Oekraïne was het vrij goed aan de bal, maar verdedigend minder. Tegen Oostenrijk juist andersom en tegen Noord-Macedonië zag je beide aspecten", aldus De Boer in de Puskás Aréna. "Als ik de groep zie, ben ik daar tevreden over. Hoe de spelers bezig zijn en met elkaar communiceren. Hoe ze een bepaalde spelsituatie de volgende keer beter op kunnen lossen. Zelf zijn ze daar nauw bij betrokken. In dat opzicht hebben we stappen gemaakt."

De bondscoach is na drie zeges in de groepsfase niet bang voor verslapping bij het Nederlands elftal. "Daar zijn we vanaf het begin van het toernooi mee bezig geweest. Na een zege mag je een dag genieten. Daarna moet de blik weer op de volgende wedstrijd. Dat is gebeurd in mijn ogen."

Weghorst of Malen?

Hij wil nog niet zeggen of hij zondag met Donyell Malen of Wout Weghorst begint aan het duel met Tsjechië in de achtste finales van het EK. "Zij willen graag druk zetten, dus je zou zeggen dat je een snelle aanvaller nodig hebt", blikte de bondscoach van het Nederlands elftal vooruit naar het duel van zondag in de Puskás Aréna. "Maar je zou net zo goed kunnen zeggen dat we een aanspeelpunt nodig hebben. Ik denk dat we beide spelers kunnen gebruiken. Jullie zullen het zondag wel zien."

In dit artikel is informatie gebruikt van ANP