<
>

Oranje treft angstgegner in achtste finales

Oranje weet eindelijk wie de volgende tegenstander wordt op het EK. In de achtste finale is Tsjechië de tegenstander. Een ploeg waar het Nederlands elftal niet bepaald goede statistieken tegen heeft.

Negatieve balans
Je zou Tsjechië gerust een angstgegner voor Oranje kunnen noemen.In de 11 keer dat Nederland tegen Tsjechië speelde, won het slechts 3 keer, speelde het 3 keer gelijk en werd er 5 keer verloren. Een negatieve balans dus voor Oranje.

Geen EK voor Oranje
De laatste ontmoeting met Tsjechië kostte Nederland het EK van 2016. In de kwalificatie werd tot twee keer toe van Tsjechië verloren. Op 9 september 2014 werd met 2-1 verloren op bezoek in Praag en op 13 oktober 2015 werd in de eigen Arena verloren met 2-3. En dat kwam mede door een eigen doelpunt van Robin van Persie. Nederland eindigde mede daardoor onder Tsjechië, IJsland en Turkije in de groep en dus ontbrak Oranje op het EK van 2016 in Frankrijk.

Wissel van Robben
De laatste keer dat Nederland en Tsjechië tegenover elkaar stonden op een groot toernooi was op het EK van 2004 in Portugal. En ook daar hebben we geen goede herinneringen aan. In de groepsfase was de ploeg van onder andere Pavel Nedved, Milan Baros en Jan Koller ons met 3-2 de baas. En dat terwijl Oranje gewoon op 2-0 voorsprong kwam in die wedstrijd.

Een veel besproken moment in die wedstrijd was de wissel van Arjen Robben. Bondscoach Dick Advocaat besloot de uitstekend spelende Robben te wisselen voor Paul Bosvelt, waarna het dus helemaal misging en de wedstrijd uit handen werd gegeven. De wissel werd volgens goed Hollands gebruik een nationale discussie. Toch ging Oranje door op het EK, omdat er in de laatste wedstrijd van Letland gewonnen werd. Duitsland werd in dezelfde groep verrassend genoeg uitgeschakeld.

Succesje in eigen land
Toch is er in de geschiedenis tegen Tsjechië ook nog een succesje te vinden. Op het EK in 2000 in eigen land, werd in de groepsfase met 1-0 gewonnen. Echt gemakkelijk ging het niet, want Nederland had in de laatste minuut een schwalbe van Ronald de Boer nodig om te kunnen winnen. Scheidsrechter Pierluigi Collina kende een strafschop toe, die Frank de Boer, nu onze bondscoach, feilloos benutte.

Leunen op Schick en Soucek
Het huidige Tsjechië lijkt op papier geen ploeg om te vrezen. De tijden van Nedved, Poborsky, Koller, Baros en Rosicky zijn voorbij. De ploeg leunt nu vooral op de verdedigende organisatie en op spits Patrik Schick, die zich in het met 0-2 gewonnen groepsduel met Schotland van zijn beste kant liet zien met een wereldgoal. Voor die wereldgoal zorgde Schick ook al voor de 0-1 van de Tsjechen. In het 1-1 gelijkspel tegen Kroatië was Schick wederom belangrijk voor zijn land door vanaf de strafschopstip te scoren.

Verder weinig opvallende namen bij de Tsjechen. Al is middenvelder Tomas Soucek dit seizoen wel een revelatie in de Premier League. Voor zijn ploeg West Ham wist de defensief ingestelde Soucek maar liefst tien keer te scoren. Tomas Kalas staat centraal achterin bij Tsjechië en die kennen we nog uit zijn tijd bij Vitesse, waar hij van 2011 tot en met 2013 in de verdediging stond.

Tsjechië is momenteel de nummer 40 op de FIFA-wereldranglijst en is komende zondag om 18.00 uur de tegenstander van het Nederlands elftal.