<
>

Berghuis schikt zich in reserverol bij Oranje

Pro Shots

Steven Berghuis is bij het Nederlands elftal een van de belangrijkste slachtoffers van het 5-3-2-systeem waar Frank de Boer kort voor het Europees kampioenschap op overstapte. De aanvaller van Feyenoord is een echte buitenspeler en die had de bondscoach de eerste twee groepswedstrijden op het EK, tegen Oekraïne (3-2) en Oostenrijk (2-0), niet nodig. Tegen Noord-Macedonië (3-0) mocht Berghuis maandag na rust, toen werd overgestapt naar de vertrouwde 4-3-3-formatie, eindelijk meedoen.

"Het is fijn dat ik mijn bijdrage kon leveren. Je wilt natuurlijk graag spelen", aldus Berghuis, die zich naar eigen zeggen vrij snel kon schikken in zijn rol. "De teleurstelling viel eigenlijk wel mee. Ik heb het vrij snel geaccepteerd en de knop omgezet. Ik speel met hele goede spelers om me heen. We hebben een hartstikke goed team. Nu wordt ons spel op een bepaalde manier ingevuld. Dan moet je gewoon klaar zijn voor het moment dat je nodig bent. Je doet het met z'n allen. We willen met z'n allen Europees kampioen worden."

Berghuis kan bij Feyenoord soms slecht omgaan met teleurstellingen. Op onhandige momenten pakt de aanvoerder, op een onnodige manier, wel eens een rode kaart. In februari in de kwartfinale van de bekerwedstrijd tegen sc Heerenveen bijvoorbeeld. Feyenoord verspeelde toen, zonder hem, een zeker lijkende voorsprong (4-3).

Bij Oranje lijkt de aanvaller het slechte nieuws van De Boer juist te hebben omgezet in kracht en werklust. Berghuis blinkt op trainingen vaak uit en is allesbehalve een speler die voor onrust zorgt. "Ik train hard en goed om mezelf te laten zien. Je probeert jezelf in het elftal te spelen. Ik ben 'ready' voor wanneer het moet", aldus de oud-speler van FC Twente, VVV-Venlo, AZ en Watford.

Berghuis was grotendeels tevreden over zijn invalbeurt. Na twee doelpunten van aanvoerder Georginio Wijnaldum, vrij vroeg in de tweede helft, was het duel wel gespeeld. "Ik begon wel goed, denk ik. De laatste 20 minuten was het een soort tenniswedstrijd eigenlijk. Het ging op en neer. De ruimtes werden heel erg groot. Toen was het moeilijk om aanvallend nog wat bij te dragen", legde Berghuis uit. "Voor het ritme was het goed dat ik een hele helft speelde. De laatste keer dat ik 90 minuten lang voetbalde, is nu denk ik een maand geleden. Zo snel gaat de tijd ook wel weer. Ik ben blij met deze 45 minuten. Ik hoop dat we vaker zo gaan spelen, maar of dat gebeurt zul je aan de bondscoach moeten vragen."

De titel is het doel, zegt Berghuis. "Natuurlijk is de druk groot. Het hele land verwacht wat van ons. Maar iedereen is die druk wel gewend. Je probeert je te richten daar waar je invloed op hebt. Dat is met elkaar", aldus de Feyenoorder. "Eigenlijk was het eerste doel de groepsfase goed door te komen. Dat hebben we nu gedaan. Nu kunnen we verder kijken. Het is interessant welke tegenstander er uitkomt. Je weet dat op een EK op een gegeven moment alleen nog maar goede landen overblijven. Je zult toch iedereen moeten verslaan, wil je daar komen."

In dit artikel is informatie van ANP gebruikt.