<
>

Nederland 'oefent' zich makkelijk langs Noord-Macedonië

Doelpuntenmaker Memphis en aangever Donyell Malen vieren feest na de 1-0 van Oranje tegen Noord-Macedonië. Pro Shots

Het Nederlands elftal heeft ook zijn derde wedstrijd op het EK gewonnen. In de tweede uitzwaaiwedstrijd deze zomer werd met 3-0 gewonnen van Noord-Macedonië. Memphis opende binnen een half uur de score. Georginio Wijnaldum maakte na rust de 2 en 3-0 en is nu gedeeld topscorer van het EK. Er stond niets meer op het spel en dus kon bondscoach Frank de Boer links en rechts eens wat proberen. Zoals het duo Memphis-Malen voorin en werd halverwege van systeem gewisseld. Bovendien kregen Berghuis en Oranje-debutant Cody Gakpo hun eerste minuten op dit EK.

Zoals tot nu toe voor elke wedstrijd op het EK lekte de opstelling van De Boer al dan niet bewust uit. Nu weer via ’t inmiddels beroemde ‘briefje van Lodeweges’. De assistent-bondscoach liet a la Ollongren zijn aantekeningen filmen. En dus wisten ‘we’ al van tevoren dat de bondscoach niet zou tornen aan het 5-3-2 systeem en niet de hele ploeg overhoop zou gaan gooien. Het ‘sparen of niet sparen’-debat barstte meteen los na de overwinning op Oostenrijk, waarmee Oranje zich verzekerde van achtste finales en groepswinst.

Het bleef bij twee wijzigingen. En dat waren nou net de gebruikelijke ‘bespreekgevallen’. Zo kon De Boer Ryan Gravenberch weer eens zien op de positie van de nooit onomstreden Marten de Roon, die bovendien op scherp stond. En de analisten willen al weken Donyell Malen zien in plaats van Wout Weghorst. Dan is zo’n extra, onverwachte oefenwedstrijd natuurlijk wel lekker. Al was ’t voor Malen een echt examen dit EK.

En bij de 1-0 in de 24ste minuut demonstreerde de PSV-aanvaller precies waarom de ‘kenners’ hem liever zien dan Weghorst: snelheid. Hij leidde met een ongelooflijke versnelling vanaf bijna de eigen 16 de openingstreffer in. Hij leverde in bij Memphis, die gaf’ m weer terug en liep door. Malen kwam met de lage voorzet op maat. Een intikker met links voor Memphis, de kersvers Barcelona-speler. Tot grote vreugde ook van minister-president Mark Rutte, die zijn ambtgenoot Zoran Zaev uit Noord-Macedonië een plagerig elleboogje gaf. Daley Blind stond aan de basis van de counter met een stevige ingreep. De VAR liet het, na een uitgebreide check, lopen.

En 5 minuten later bijna een kopie van de 2-0 tegen Oostenrijk. Malen ontsnapt aan de linkerkant, de voorzet op maat, maar nu kreeg Denzel Dumfries de bal niet langs de doelman. Voor het doelpunt was Noord-Macedonië de meest dreigende van de twee. Met natuurlijk weer Goran Pandev in de hoofdrol. De aanvoerder, de vedette en de man die vanavond afscheid nam. Georginio Wijnaldum overhandigde het Macedonisch fenomeen vooraf een Oranje-shirt met rugnummer 122, het aantal interlands van captain Pandev.

Een schot over het doel van Gravenberch was weliswaar de eerste mogelijkheid, maar de Macedoniërs hadden de bal binnen 10 minuten achter Maarten Stekelenburg liggen. Wie anders dan Pandev kwam met het splijtende passje, dat Ivan Trickovski vogeltjevrij voor de Ajax-doelman zette. De afronding was prima, maar de Macedonische middenvelder stond een paar centimeter buitenspel.

Na die eerste wake-up call volgde 10 minuten later een tweede waarschuwingsschot. Spits Aleksandar Trajkovski deed eigenlijk alles goed bij zijn woeste uithaal, maar raakte de binnenkant van de paal. Na de 1-0 van Memphis was Oranje oppermachtig, maar meer goals bleven voor rust uit. De Boer kondigde vooraf al aan ‘dat het in de planning lag’ om tijdens deze tweede uitzwaaiwedstrijd ook ergens van systeem te wisselen.

Dat gebeurde meteen bij het begin van de tweede helft. De nieuwe Nederlandse volksheld Dumfries mocht binnen blijven, net als Stefan de Vrij. Jurriën Timber mocht nu 'stieren' op rechts en ook Steven Berghuis kreeg eindelijk zijn langverwachte minuten. Vier minuten na rust legde de Feyenoorder de bal panklaar op het hoofd van Matthijs de Ligt. Zijn kopbal werd knap van de lijn gehaald. Maar even later was ’t wel raak. Pandev verspeelde de bal, Berghuis pikte op en stak Memphis weg. Die bediende op zijn beurt Wijnaldum. Prima doelpunt van het Nederlands elftal en de doodsteek voor de kapotgespeelde Macedoniërs, 2-0.

Nog binnen het uur maakte Wijnaldum zijn tweede van de avond tegen de ineens niet meer zo gesloten defensie. Na een fenomenaal passje van Malen kon Memphis afronden. Hij stuitte nog op de doelman, maar de aanvoerder van Oranje schoot de rebound hoog en hard binnen, 3-0. Wijnaldum is nu gedeeld topscorer van het EK, samen met Ronaldo en Schick. Malen werd na een dik uur gewisseld en met zo’n beetje zijn eerste balcontact knalde Weghorst op de lat. Dat was een mooie entree geweest voor de spits. Een echt mooi moment volgde vlak daarna, toen Pandev zijn voetbalcarrière beeindigde en met betraande ogen richting kant ging, waar zijn ploeggenoten een erehaag vormden, Oranje applaudisseerde en de Nederlandse fans zijn naam scandeerde.

Waar de ene interlandcarrière stopte, begon de andere. Cody Gakpo kreeg nog een dikke 10 minuten bij zijn officiële debuut voor het Nederlands elftal. De geboren Eindhovenaar kreeg nog wel een kans, maar moet nog even wachten op zijn eerste doelpunt voor Oranje. Misschien straks in Boedapest. Daar gaat het Nederlands elftal in ieder geval twee doelpunten maken als we de statistieken mogen geloven. Oranje maakte de laatste 10 wedstrijden minimaal twee goals en dat is een record. Dat stond op 9 en en werd in '35-'36 gevestigd. Maar wie gaan ze maken? Malen lijkt geslaagd voor zijn examen. De Boer zei over zijn luxe spitsenprobleem : "We hebben een andere combinatie voorin uitgeprobeerd. Bij vlagen zag het er goed uit. Wat dat betekent voor de volgende wedstrijd? Dat zien we wel, het hangt ook af van welke tegenstander we treffen. We hebben ook gezien dat Wout goed inviel."

Memphis moest even wennen. "Donyell en ik hebben niet vaak samen gespeeld. Maar je zag dat als wij de bal veroverden, we zoveel dreiging in de diepte hadden. We hebben elkaar wel een paar keer gevonden. Hij had z'n assist, ik had m'n assist. Het beviel wel." En dus? "Of ik de volgende keer weer met Malen speel? Dat is aan de trainer, daar bemoei ik me niet mee. Wout en ik hebben tegen bijvoorbeeld Georgië ook een paar keer gecombineerd. En hij heeft ook al z'n goals gemaakt."