<
>

'De Boer zet Gravenberch en Malen in de basis'

ANP Foto

Frank de Boer en Stefan de Vrij schoven een dag voor de EK-wedstrijd tegen Noord-Macedonië aan op de persconferentie. De bondscoach gaat in de laatste groepswedstrijd, waarbij niets op het spel staat, twee wijzigingen aanbrengen. Welke dat zijn? "Dat zullen we morgen zien", is het antwoord. Toch lijkt de NOS al achter de opstelling van morgen te zijn gekomen. Op de training werd een briefje gefilmd, met daarop elf namen. Marten de Roon en Wout Weghorst stonden niet op het briefje. Ryan Gravenberch en Donyell Malen staan er wel op.

"We hebben genoeg ruimte tot de volgende wedstrijd om op volle sterkte de achtste finale ingaan", zegt De Boer. "Anders wordt die rustperiode wel heel erg lang. Ik denk dat we nog steeds dingen kunnen verbeteren. Het systeem blijft hetzelfde, want we hebben goede momenten gehad, maar we kunnen dingen nog verbeteren. Alles kan beter, zoals het in de verdediging beter kan kan dat ook in de aanval. Tegen Oostenrijk hadden we het in balbezit beter kunnen doen. Voorin kan de afstemming ook beter, diepte maken en in de bal komen. Dat soort dingen."

Tegenstander achtste finales
Mogelijk is het Marten de Roon, die op scherp staat na zijn gele kaart. "Dat zullen we morgen zien. Ik heb wel een idee wie ik zou willen laten starten. Natuurlijk hebben de spelers een idee en praat ik met ze, maar ik ben niet afgeweken van mijn idee." De bondscoach is nog niet bezig met welke tegenstander er na Noord-Macedonië op het programma staat. "Wij hebben daarover niks meer in eigen hand. Wij zijn nummer één in de poule en we weten onze route naar de finale, that's it. We willen toch naar de finale dus ook over een op papier moeilijkere tegenstander kan ik me niet druk maken. Ik kan er spastisch en moeilijk over doen, maar ik heb er geen invloed meer op."

De bondscoach is tijdens de eerste twee wedstrijden druk bezig geweest met zijn vleugelverdedigers, waarvan hij vindt dat het nog beter kan. Toch ziet ook De Boer dat Denzel Dumfries in veel media staat. "Ik heb hem wel gesproken over alle drukte, maar dat ging gewoon meer over hoe hij het ervaart. Hij heeft het aan zichzelf te danken dat hij het zo goed doet. Elk mooi moment wil je als profvoetballer opzuigen. Daarvoor ben je prof geworden en dan helemaal op dit soort toernooien."

De wedstrijd tegen Noord-Macedonië neemt Nederland gewoon serieus. "Ze spelen om het eerste punt op het EK te halen. Ze zijn al supertrots om hier te zijn, maar willen meer. Ze willen stunten tegen Nederland. Wij zullen deze wedstrijd heel serieus nemen. Van onderschatting is geen sprake bij ons, we lopen er niet zo even overheen. Ze hebben gewonnen van Duitsland en het Oekraïne en Oostenrijk moeilijk gemaakt. We nemen het dus bloedserieus."

Favoriet eindzege
Nederland wordt gezien als outsider voor de EK-titel. De Boer vindt het moeilijk te beantwoorden welke landen hij ziet als favoriet. "Het is zo vergankelijk. Eerst vonden we Duitsland niks, nu zijn ze vast weer een van de favorieten. Engeland begon goed en speelde minder tegen Schotland. Italië maakt nu misschien de meeste indruk. De ene keer kan je er niks van, de andere keer is er hoop dat je de finale kan halen, dat zie je bij ons ook. Duitsland speelde heel goed, ondanks dat ze 1-0 achterkwamen. Zo domineren, dat geeft heel veel hoop voor de Duitsers. Er zijn meer landen die er straks zullen staan."

Spanje wordt niet gezien als favoriet. Memphis Depay speelt na de zomer in het land bij FC Barcelona. Een transfer die tijdens het toernooi rondkwam. "Ik denk dat hij de eerste is die zeer zelfkritisch is en denkt dat het beter kan dan dit moment. Maar hij laat zich niet van de wijs brengen en is heel zelfverzekerd, weet precies wat-ie wil. Dat is zijn kracht. Hij weet zelf wel of-ie goed gespeeld heeft of niet. Laten we hopen voor Nederland dat hij het niveau aantikt dat wij in onze gedachten hebben. Wij zijn tevreden over hem nu, maar we weten ook dat het nog beter kan. Het is wel een opluchting, denk ik, dat de transferperikelen achter de rug zijn. Nu kan hij zich focussen op het EK, misschien heeft hij net dit zetje nodig om te excelleren. En wij hebben een excellerende Memphis nodig om ver te komen. Hij is een speciale speler."