<
>

Spanje wankelt na gelijkspel tegen Polen

Robert Lewandowski viert zijn gelijkmaker tegen Spanje. Zijn bekritiseerde collega aan de andere kant, Álvaro Morata, opende score in Sevilla. Pro Shots

Vooralsnog ontpopt Spanje zich op het Europees kampioenschap voetbal niet als favoriet. Na de 0-0 tegen Zweden verspeelde de formatie van bondscoach Luis Enrique ook tegen Polen 2 punten. In Sevilla werd het 1-1, wat voor de Oost-Europeanen het eerste 'resultaat' betekende. Beide landen behouden nog wel uitzicht op de volgende ronde.

Álvaro Morata zette de Spanjaarden na iets minder dan een half uur op voorsprong. De aanvaller van Juventus deed dat na een voorzet van Gerard Moreno, die nieuw was in het elftal om aan aanvalskracht te winnen. Aanvankelijk werd de treffer wegens buitenspel afgekeurd, maar de VAR keek er nog eens naar en zag dat het goed was.

Grote titels

Verder maakte Spanje niet zoveel indruk. Het spel was steriel, wel met soms redelijk combinatiespel, maar zonder dat er al te veel tastbaars werd afgedwongen. Bepalende spelers lijken te ontbreken in het elftal, dat nog niet doet denken aan de tijden dat er aan de hand van Andrés Iniesta, Xavi Hernández en Carles Puyol grote titels werden binnengehaald.

Robert Lewandowski maakte mede daarom vrij snel na de hervatting gelijk. De spits van Bayern München, één van de beste van de wereld, kopte raak na een voorzet van Kamil Józwiak. De gelijkmaker kwam niet eens geheel onverwacht. Kort voor rust had Karol Swiderski al op de paal geschoten, waarna Lewandowski verzuimde in de rebound te scoren.

Na de gelijkmaker kwam de VAR Spanje te hulp, door een strafschop te geven na een onnodige en misschien onbewuste overtreding van de Pool Jakub Moder. Ook hier deden de Spanjaarden weinig mee. Gerard Moreno, die kort geleden via penalty's in de finale tegen Manchester United met Villarreal de Europa League won, schoot op de paal. Morata verprutste de rebound.

Alba voelt druk, maar twijfelt niet

"Het was gewoon slecht", zei aanvoerder Jordi Alba naderhand. Kansen op het bereiken van de tweede ronde zijn er nog wel. Alba: "We moeten er in blijven geloven. Het kan allemaal nog goed komen. Ik heb er ook nog wel vertrouwen in. We hebben vandaag ook tot het einde gevochten om de winnende treffer te maken. We verzuimden echter de kansen te benutten. Ja, we staan onder druk nu. Maar we gaan niet aan onszelf twijfelen."

Jongste ooit

Voor de Pool Kacper Kozlowski was 't een onvergetelijk duel. Hij ging de geschiedenisboeken in. Kozlowski is nu jongste voetballer die ooit op een Europees kampioenschap uitkwam. De middenvelder viel tijdens het duel met Spanje in de 55e minuut in, op een leeftijd van 17 jaar en 246 dagen. Hij loste daarmee de Engelse speler Jude Bellingham af, die sinds zondag even de jongste was met 17 jaar en 349 dagen.

Kozlowski zal het record ongetwijfeld wat langer vasthouden dan Bellingham, aangezien er momenteel op het EK geen nog jongere speler aanwezig is.