<
>

Steijn stapt op bij NAC vanwege veiligheid gezin

Maurice Steijn is opgestapt bij NAC Breda. De trainer vindt de situatie in Breda niet langer veilig genoeg, na de vele bedreigingen aan zijn adres. Ook zijn gezin heeft te lijden onder de grimmige sfeer rond de club. Zo staat er sinds kort bewaking bij het huis van Steijn. Dat geldt ook voor de woningen van enkele leden van de raad van commissarissen en aandeelhouders. De ontvlambare situatie in Breda escaleerde volledig nadat Mister NAC, Ton Lokhoff, woensdag besloot zijn contract als technisch directeur al na drie maanden in te leveren vanwege een vermeende onwerkbare situatie met Steijn en NAC-directeur Mattijs Manders, beide oud-ADO. Een aantal supportersgeledingen eiste daarop het vertrek van Steijn en stelde een ultimatum. Vandaag, om 23:59 moest de trainer zijn ontslagen. Zoniet zouden er 'gepaste acties' volgen. De directie, RvC en grootaandeelhouders van NAC noemen de situatie: 'Dieptriest, onacceptabel en onverteerbaar.' En 'een nederlaag voor iedereen'.

Statement Steijn

Steijn komt via de website van NAC met een statement: “Ik wil helemaal niet weg bij NAC, met een seizoen voor de boeg met eindelijk weer eigen supporters in het stadion. Ik ben eerder kampioen geworden. Dat had ik met NAC ook willen bereiken. Maar bedreigingen aan mijn gezin zijn onacceptabel. Dat mijn vrouw en kinderen dit moeten meemaken had ik nooit verwacht, zeker niet toen ik naar het bourgondische NAC Breda kwam, waar ik nota bene zelf nog voor heb gespeeld. Daarnaast wil ik niet dat vanwege mijn persoon binnen supportersgroepen wordt opgeroepen tot acties – dit kan ook de veiligheid van de samenleving in Breda aantasten. Het is heel triest allemaal. Gelukkig heb ik ook veel mooie berichten en steun gekregen van mensen en ik wil hen bedanken, deze geluiden waren echter in het debat rond de club helaas nooit te horen. Ik wens de club heel veel sterkte de komende tijd, en mijn jongens in het eerste alle succes!’’

Verklaring leiding

De top van NAC respecteert het besluit van Steijn. De directie, de Raad van Commissarissen en de grootaandeelhouders noemen de situatie: 'verschrikkelijk'. En noemt in een verklaring nadrukkelijk ook de rol van de regionale krant: "Dit is de apotheose is van maanden van insinuaties, geruchten, laster en lekken via BN De Stem, fanwebsites en sociale media." In de open brief rept de leiding over een negatieve sfeer, die gecreëerd zou zijn door BN De Stem en personen met een eigen agenda in Breda. Een "giftige en vileine agenda. Bewuste leugens voeren daarbij de boventoon en deze krant publiceert deze vuilspuiterij kritiekloos. Sterker: hoogst zelden worden bronnen gecheckt, hoor en wederhoor wordt nauwelijks toegepast en meningen van anonieme bronnen worden als feiten gepresenteerd. Dit alles heeft de belangen van onze club diep aangetast en zet een hypotheek op de toekomst."

Keiharde veroordeling

De leiding veroordeelt de ontstane situatie met keiharde woorden. "Het is diep triest dat we in dit land – en specifiek ons geliefde Breda – zover zijn gekomen dat persoonlijke bedreigingen ertoe leiden dat mensen moeten besluiten om te stoppen. In dit geval Maurice, die niets anders heeft gedaan dan keihard werken om met NAC Breda te promoveren. Dit is een nederlaag voor iedereen en onacceptabel en onverteerbaar. Hopelijk realiseren de mensen die voor de ophitsing rond de club en de persoon Maurice hebben gezorgd, welke schade ze hebben aangericht aan de club, de stad, mensen persoonlijk en het maatschappelijke klimaat. Daartoe behoren helaas ook een aantal mensen dichtbij de club en bepaalde media. Zij zullen bij zichzelf te rade moeten gaan.”

Dat het opstappen van Steijn toch nog onverwacht komt, blijkt wel uit de woorden van de nieuwe NAC-spits Ralf Seuntjens. Bij de prijsuitreiking van het mooiste doelpunt van het seizoen in de Keuken Kampioen Divisie, gaf Seuntjens vandaag nog aan te verwachten dat Steijn zou blijven.