<
>

Koopwoede in Eindhoven: zo ziet het nieuwe PSV eruit

Pro Shots

Met de komst van Marco van Ginkel en de aankomende Davy Pröpper wordt het dringen op het middenveld bij PSV. Coach Roger Schmidt is door de vroege wedstrijden in de strijd om de Champions League-groepsfase genoodzaakt om het geraamte van zijn elftal in de zomermaanden al te hebben staan. Hoe zal dat elftal er uit komen te zien?

Strijd onder de lat

Allereerst is er de strijd onder de lat. Al is het de vraag of die er wel echt van komt. Met Joël Drommel gaven de Eindhovenaren een bedrag uit aan een doelman die met zijn 24 jaar de toekomstig eerste keeper van de club moet worden. Bij de transfer van de Bussumer is er geen champagnefles ontkurkt in Leipzig.

Sterker nog, Kicker meldde dat er in Oost-Duitsland wordt getwijfeld of ze Yvon Mvogo volgend seizoen opnieuw naar de Lichtstad sturen. PSV heeft officieel niets vernomen van Leipzig, maar heeft wel aangegeven snel duidelijkheid te willen of de Zwitserse doelman ook volgend jaar in een PSV-tricot rondloopt.

In principe heeft de ploeg Mvogo ook komend seizoen gehuurd van de Duitsers en de Zwitser zelf wil graag blijven. Lars Unnerstall bewandelt de omgekeerde weg van Drommel en is daardoor geen optie meer onder de lat. Hetzelfde zal gelden voor Maxim Delanghe en Vincent Müller, die zullen moeten uitwijzen welk getal er voor hun plek als keeper komt.

De plek van Dumfries

Met twee doelpunten in twee EK-wedstrijden en lovende pers uit heel Europa is de kans klein dat PSV-aanvoerder Denzel Dumfries volgend seizoen opnieuw in het Philips Stadion speelt. Verwacht wordt dat de rechtsback tussen de 12 en 18 miljoen euro moet kosten, waarvan sc Heerenveen ook blij zal worden, want dat heeft nog een percentage tegoed van de afkoopsom.

Vraag blijft dus wie de Rotterdamse trein moet doen laten vergeten in Eindhoven. Normaliter heeft PSV met Jordan Teze al een verdediger in huis die zowel centraal als op rechtsback kan spelen. Schmidt gebruikte de geboren Groninger in sommige wedstrijden al op de rechterflank, maar hoofdzakelijk als centrumverdediger. Ook Oostenrijker Phillipp Mwene, die transfervrij overkwam van FSV Mainz 05, is een optie. Al ligt zijn voorkeur op de linkerflank.

In een verder weinig talentvolle lichting van Jong PSV was er een speler die wel met enige regelmaat in de schijnwerpers stond afgelopen seizoen: Shurandy Sambo. De Geldropper speelt al vanaf zijn achtste in de Eindhovense jeugd en zou misschien aankomend seizoen al kansen kunnen krijgen, maar naar menig verwachting zal Schmidt als vervanger van Dumfries uitkomen bij een verdediger waar hij al vertrouwen in heeft: Teze.

Een nieuw centrum

Als Teze daadwerkelijk naar de flank verkast, betekent dat enige verschuivingen in het centrum van de Eindhovense formatie. De portemonnee is getrokken voor André Ramalho. De 29-jarige Braziliaan debuteerde in het betaald voetbal bij RB Salzburg toen Schmidt daar hoofdcoach was en vervolgens haalde de Duitse coach hem naar Bayer Leverkusen. De 29-jarige verdediger kan met beide benen uit de voeten en is een optie voor beide posities.

Timo Baumgartl is verder de enige andere rechtsbenige centrumverdediger, dus Ramalho zal mikken op een positie rechts in het hart van de defensie. In Zweden wordt de Bosniër Anel Ahmedhodzic aan de Eindhovenaren verbonden, maar hoe reëel de komst van de rechtsbenige international is met het geld dat PSV al heeft uitgegeven valt te bezien. Ook Derrick Luckassen zal verder terugkeren vanuit het Turkse Kasimpasa, maar lijkt te vertrekken bij PSV.

Voor links zijn er verschillende opties, waarbij Olivier Boscagli in principe de beste papieren heeft. De Fransman was niet meteen een doorslaand succes in Eindhoven, maar heeft afgelopen seizoen kunnen overtuigen. Met verder Nick Viergever en Armando Obispo lijkt de verdediging zo goed als rond. Een Frans-Braziliaans centrum lijkt daardoor het meest voor de hand liggend en met spelers als Alex, Marcelo, Jérémie Bréchet en Nicolas Isimat-Mirin is dat al vaker voorgekomen in Eindhoven.

Vollgass op de linkerflank

Verwacht wordt dat Philipp Max Noord-Brabant nog niet zal verlaten na één seizoen, maar omdat er vorig seizoen problemen waren als de Duitse back er een keer niet bij was, is Mwene gehaald. De Oostenrijker zal er alles aan doen om Max uit de basiself te houden en zal zich anders moeten focussen op de rechterflank, waar misschien nog minder vast ligt. Nick Viergever is ook altijd nog een extra optie voor de linksbackpositie.

Dringen op het middenveld

Met de komst van Van Ginkel en de aanstaande komst van Pröpper zal het dringen worden op het middenveld. Mits Schmidt weer in een 4-2-2-2-opstelling wil spelen, zijn er twee posities voor een groep spelers. Ibrahim Sangaré, Pablo Rosario, Érick Gutiérrez, Ryan Thomas, Michal Sadilek, Mauro Júnior, Van Ginkel en Pröpper zijn acht spelers voor twee posities. Daarvan zal de Mexicaan waarschijnlijk vertrekken. Fiorentina is voor hem in de markt. Adrian Fein is terug naar Bayern München en of Sadilek een kans krijgt onder Schmidt valt ook te bezien.

Vasthouden aan Rosario en Sangaré lijkt geen optie voor Schmidt. Bij Van Ginkel is het nog altijd aankijken hoe fit hij kan worden na slepende knieblessures. In het Eindhovense heerst er vooral vertrouwen in Pröpper. Sinds zijn vertrek naar Brighton & Hove Albion in 2017 speelde hij meer wedstrijden voor de Premier League-club dan dat hij ooit voor PSV heeft gedaan. Afgelopen seizoen kwam hij mede door een lies- en knieblessure slechts tot 11 duels in alle competities, maar daarvoor was de Arnhemmer onomstreden.

Voor de Ivoriaan Sangaré is een hoop geld betaald en met hem is er genoeg duelkracht, Rosario en Van Ginkel waren aanvoerder bij PSV en met Pröpper komt er meer voetbal op het middenveld. Schmidt heeft opties genoeg en waar hij voor kiest, is op dit moment slechts gissen. De komst van de twee oud-spelers van de rood-witten verraadt in ieder geval een omslag.

Overvolle vleugels

Ritsu Doan en Armindo Bruma keren terug van hun verhuurperiodes en daardoor raken de flanken voorin nog voller. Mohamed Ihattaren, Mario Götze, Cody Gakpo en Noni Madueke zouden bij veel Eredivisie-ploegen verzekerd zijn van een basisplaats, maar bij PSV strijden ze met vier om twee plekken. Als Schmidt dezelfde keuzes maakt als vorig seizoen zou dat betekenen dat Gakpo en Götze normaal gesproken de voorkeur krijgen boven Ihattaren en Madueke.

Ware het niet dat Ihattaren deze zomer hard aan het trainen is om weer topfit voor de dag te komen en Madueke niet super lang houdbaar zal zijn als hij weer op de bank moet beginnen. Vanuit Dortmund wordt er langzaam geïnformeerd naar de Engelsman.

Spitsen komen en gaan

Interesse vanuit Dortmund is er ook voor Donyell Malen, die hoopt op het EK een transfer naar een grotere club in Europa af te dwingen. Aan vertrekkende spitsen geen gebrek in Eindhoven. Joël Piroe is hard op weg naar Swansea City, terwijl Maximiliano Romero de Brabanders lijkt in te ruilen voor Udinese. Over blijven dan nog Eran Zahavi - waarvan ook niet honderd procent zeker is dat hij blijft - en Yorbe Vertessen.

Dat PSV flirt met Luuk de Jong is daarom niet gek, maar De Jong is wel een spits die moet worden voorzien van voorzetten, dus het is ook weer de vraag of dat de perfecte nummer negen is voor het systeem van Schmidt. Al lijken de voorzetten van Max wel enigszins op hoe de spits dat gewend was uit zijn eerdere periodes in het Philips Stadion met Angeliño en Jetro Willems. Genoeg dus nog om over te twisten, mede door transfers, maar een klein geraamte is al wel zichtbaar voordat de eerste training van PSV is geweest.