<
>

De Ligt: "Alleen hosanna zou voor ons ook niet goed zijn"

Matthijs de Ligt kan leven met de kritiek die wordt geleverd op het spel van Oranje tijdens het EK. Samen met Marten de Roon schoof hij aan op de persconferentie een dag na de overwinning op Oostenrijk.

De Ligt kreeg de vraag voorgelegd of er feest was gevierd na de winst op Oostenrijk. "De overwinning echt gevierd zo zal ik het niet willen noemen. We zijn blij met de overwinning. Het eerste doel is bereikt, want we zijn de groepsfase doorgekomen. Dat was met een muziek erbij en toen zijn we met sommigen een beetje gaan pokeren. We zijn lekker met elkaar bezig en dat is goed voor de groep. We merken dat de groep groeiende is en dat we het systeem beter beginnen te begrijpen. Dat we elkaar beter aanvoelen. Als je ons vergelijkt met twee weken geleden dan zie je dat er goede stappen zijn gezet. We snappen de kritische blik, maar als het alleen maar hosanna was geweest zou dat voor ons ook niet goed zijn. Je kan geen perfecte wedstrijd spelen."

Marco van Basten uitte gisteren kritiek op de verdediger van Juventus, die bij een actie instapte en daardoor een grote ruimte overliet. "Als meneer Van Basten kritiek levert ga je toch kijken wat hij zegt. Iemand met zo’n statuur die ook in Italië heeft gespeeld snapt hoe verdedigers in Italië verdedigen. Dat is in een zone verdediging. Die inschattingsfout maak je in een split second. De communicatie liep verder gister goed, maar kan altijd beter. Dat moet ook ons motto zijn. Elke wedstrijd en elke training dingen beter maken. Dus ik snap de kritiek van meneer Van Basten al zat er ook een klein compliment in."

De Roon verscheen gehavend aan de persconferentie. Een van zijn ogen was blauw. "Dat blauwe rond mijn oog komt door een kopduel eind eerste helft. Toen Marcel Sabitzer tegen mijn oog aan kwam. Ik vroeg aan de vrouwen die bij ons werken of ze mijn andere oog ook willen doen. Dat ziet er stoer uit", zei hij al lachend. De middenvelder speelde zijn 25ste interland. "Ik ben super trots op mijn 25ste interland. Na afloop heb ik wat mooie dingen gezegd tegen de groep. Als zelfs Marten de Roon het lukt dan is er voor iedereen hoop. Sinds 3 jaar geleden zijn we met deze groep als new wave gestart. Het is een unieke groep en dat geeft een uniek gevoel. Je voelt ook de waardering voor iedereen."

De Ligt wil maandag als Nederland tegen Noord-Macedonië een wedstrijd speelt die nergens meer om gaat gewoon voetballen. "Ik zou zelf altijd willen spelen. Ik merk dat ik op zijn scherpst ben als ik veel speel. Dus ik wil ook tegen Noord-Macedonië spelen. Ik zou het geen veredelde oefenwedstrijd willen noemen, want het blijft een EK-wedstrijd. Daarna gaan we ons focussen op de achtste finales. We bekijken het wedstrijd voor wedstrijd. Dan heb je daarna inderdaad wat tijd ertussen. Die besteden we door aan ons team te werken. We moeten zorgen dat de automatismes erin slijpen."