<
>

Wembley kan EK-finale kwijtraken

De finale en de halve finales van het EK2020 worden mogelijk niet op Wembley, maar in Boedapest gespeeld. Als de Britse regering er niet slaagt versoepelingen aan te brengen als het gaat om de quarantaineregels voor bezoekende fans dan zal de UEFA beslissen om de eindstrijd van speelstad te verplaatsen, melden bronnen aan ESPN.

In het Britse parlement wordt er momenteel gedebatteerd om UEFA-officials, VIP's, sponsoren en uitzenders van wedstrijden vrij te stellen van een tien dagen durende quarantaine. De UEFA wil nu ook dat er voor fans een vrijstelling komt voor de finale en halve finales van 6, 7 en 11 juli.

Andere landen het geval
In negen van de elf landen waarin het EK wordt georganiseerd, worden bezoekende fans vrijgesteld van een quarantaineverplichting om de wedstrijden te kunnen bezoeken, maar in Engeland is dat niet het geval. In Engeland moet iedereen tien dagen in quarantaine als zij uit een oranje gebied komen en het lijkt erop alsof de Britse regering daaraan wil vasthouden.

Wembley liep eerder al de Champions League-finale mis. Deze zou in Istanbul gespeeld worden, maar daar konden de Engelsen niet heen omdat Turkije destijds een oranje gebied was. De UEFA onderzocht vervolgens de mogelijkheden om deze op Wembley te spelen, maar omdat 2.500 UEFA-gasten dan in quarantaine moesten, is deze verplaatst naar Portugal.

Versoepelen
Het verplaatsen van de EK-finale behoort tot de externe mogelijkheden, maar de UEFA is vastbesloten om het paradepaardje voor zoveel mogelijk supporters en fans van buiten het Verenigd Koninkrijk toegankelijk te maken. De vertraging vanuit het parlement om de coronaregels te versoepelen hebben er voor gezorgd dat de UEFA aan het kijken is om de finale te verplaatsen naar Boedapest, waar het hele stadion beschikbaar is gesteld voor fans.

In de Puskás Aréna kunnen 60.000 fans plaatsennemen, zoals dat al het geval was in de groepswedstrijd tussen Hongarije en Portugal. Dat is stukken meer dan de 22.500 fans die momenteel zijn toegestaan op Wembley, al is de verwachting dat er rond de finale en halve finale 45.000 fans welkom zijn in Londen. Hongarije heeft op de planning staan om volgende week alle grensbeperkingen binnen de EU op te heffen.