<
>

Weg naar halve finale ligt open voor Oranje

Nu het Nederlands elftal zeker is van plek 1 in poule C kan er gekeken worden naar de rest van het schema. Vast ligt op dit moment niets, maar op het eerste oog ziet het er gunstig uit voor de ploeg van Frank de Boer. Nederland zou bij het bereiken van de halve finale dan pas voor het eerst tegen een groepshoofd spelen en de kans is aannemelijk dat het pas in de mogelijke finale tegen Italië, België of Frankrijk speelt.

Alles is afhankelijk van welke nummers drie zich plaatsen voor de achtste finales van het EK. Vier van de zes nummers drie plaatsen zich voor de knock-outfase van het toernooi, waarbij in eerste instantie wordt gekeken naar het behaalde puntenaantal.

Hierin is het vooral belangrijk of de nummer drie van poule A zich plaatst voor de achtste finales. Zwitserland of Turkije lijkt daar de nummer drie te worden en voor beide landen ziet het er slecht uit, omdat zij over een slecht doelsaldo beschikken. Als een van deze twee landen zich toch plaatst voor de achtste finale dan speelt Nederland in de achtste finale tegen de nummer drie van poule F, wat met Frankrijk, Portugal en Duitsland wordt beschouwd als de poule des doods. Nederland moet dus hopen dat Turkije of Zwitserland zich niet plaatst.

Oranje tegen nummer drie van D of E
Als de nummer drie van poule A zich niet plaatst voor de achtste finales dan speelt Nederland in de achtste finales tegen de nummer drie van poule D of E. Daarin hebben alle landen pas één wedstrijd gespeeld. In het geval van poule D om Tsjechië, Engeland, Kroatië of Schotland en in het geval van poule E om Spanje, Slowakije, Polen of Zweden.

In de kwartfinale zou Nederland moeten spelen tegen de winnaar van het duel tussen de nummer twee van poule A en de nummer twee van poule B. Wales heeft op dit moment de beste papieren om tweede te worden in poule A en in poule B ligt wat dat betreft alles open tussen Denemarken, Finland en Rusland. Al kan België in die poule er ook bewust voor kiezen om als tweede te eindigen door te verliezen van Finland in de laatste wedstrijd en daardoor een tegenstander uit de poule des doods te ontwijken in de achtste finales.

Finale tegen topfavorieten
Nederland ontloopt de winaars van poule A, B en F tot de finale. Mits er geen gekke uitslagen plaatsvinden in de laatste wedstrijd is de kans daardoor groot dat Oranje de beoogde nummers één Italië en België dan pas treft. In poule F is nog niets definitief, maar als Frankrijk daar groepshoofd wordt dan speelt Nederland pas in de finale op zijn vroegst tegen de Fransen. Nu moet er een hoop worden afgeklopt, maar de weg naar de halve finale ligt open voor de ploeg van De Boer.