<
>

Oranje groepswinnaar na winst op Oostenrijk

Memphis opende tegen Oostenrijk de score vanaf de stip. Pro Shots

Het Nederlands elftal heeft op het EK ook de tweede wedstrijd gewonnen. In de Johan Cruijff Arena werd Oostenrijk met 2-0 verslagen. Mepmhis opende na 11 minuten de score, vanaf de stip. Wie anders dan Denzel Dumfries maakte na bijna 70 minuten de bevrijdende 2-0. Oranje is nu al zeker van de groepswinst en speelt nu op 27 juni om 18:00 uur de achtste finale in de Puskás Arena in Boedapest. De tegenstander is nog niet bekend. Dat wordt de nummer drie uit groep D, E of F.

Geen verrassingen

Qua opstelling zegt Frank de Boer voorlopig wat ie doet en doet ie voorlopig wat ie zegt. De bondscoach had al aangekondigd dat Matthijs de Ligt, hersteld van zijn liesblessure, zou beginnen tegen de Oostenrijkers. Vraag was nog even wie zou sneuvelen. Dat werd dus uiteindelijk de jarige Jurriën Timber. In die zin geen cadeau dus voor het feestvarken, tot verdriet ook van tweelingbroer Quinten, die op de tribune zat uiteraard. Maar bescheiden als de Timbers zijn: Quinten wilde dat in gesprek met Pascal Kamperman geen fout noemen van de bondscoach. De andere 10 basisspelers stonden ook in de gewonnen openingswedstrijd tegen Oekraïne in de basis. In diezelfde 5-3-2 formatie.

Memphis 1-0

Dumfries stond tegen Oekraïne zo’n beetje aan de basis van alle gevaar. De Oostenrijkers hadden het spoor van de PSV-stoomtrein kundig afgesloten, maar toch, maar toch. Stond Dumfries in de 8ste minuut weer aan de basis van de 1-0. Stefan de Vrij was tegen zijn natuur in eens op avontuur gegaan en probeerde op de rand van de vijandelijke zestien een soort schwalbe, maar terwijl ie onderweg was naar de grond, vond ie dat al geen goed idee meer. Terwijl hij net opkrabbeld was, verdedigde Oostenrijk niet best uit. Dumfries, uiteraard ook voorin, zette meteen druk en was net iets eerder bij de bal dan David Alaba. Die plantte zijn noppen bovenop de voet van Dumfries. Die voet stond centimeters binnen de Oostenrijkse 16. Zo bleek uit de herhaling. De VAR van dienst schotelde de scheidsrechter aan de rand van het veld dezelfde plaatjes voor. Arbiter Grinfeeld kon niet anders dan de bal op de stip te leggen, 100% is 100%. Memphis schoot de strafschop hard en laag in ’t wangetje van het doel.

Intikker over

Het gaf Oranje zichtbaar meer kleur op de wangen, maar heel veel kansen leverde het niet op. Een schot van weer Memphis in het zijnet, na ook weer een slippertje van aanvoerder Alaba. Wat zou het. De Oostenrijkers creëerden ook bitter weinig, een paar schoten. Eentje op het hoofd van De Ligt en eentje hoog over. ’t Leek richting rust te kabbelen tot die andere ‘wingback’ van De Boer, Patrick van Aanholt, een minuut of 5 voor rust, voor het eerst dit EK een paar tekens van leven gaf. Eerst kwam hij met een geweldige crossbal op Wout Weghorst, die nu eens niet schoot, maar Memphis bediende. De binnenkort-Barcelona-speler onderstreepte nog maar eens dat nog niet alles lukt door de intikker met zijn linker over te tikken. Het kleine stuitje was een klein excuusje. Een minuut later kwam Van Aanholt met een teruggetrokken voorzet op Wijnaldum. Die zocht de verre hoek maar vond een op het laatste moment uitgestoken Oostenrijks been.

Carambole

In de tweede helft leek het wel of de Oostenrijkers van de Alpentoppen naar beneden voetbalden. In volle vaart ging ’t richting doel van Maarten Stekelenburg. Maar ’t bleef bij hachelijke momenten, mede door de uitstekende Nederlandse defensie. Die ook de eerste echte kans van de de tweede helft verzorgde. Weer Van Aanholt sleepte er een corner uit. Getrapt door Memphis, teruggelegd door Weghorst. En van dichtbij kopte De Vrij op de handschoenen van Daniel Bachmann. De Ligt nam de rebound, maar die caramboleerde via Gregoritsch miraculeus naast.

Dumfries evenaart De Boer

De Boer kwam na die enorme kans met een driedubbele wissel voor wat fris bloed. Daley Blind, Van Aanholt en Weghorst mochten inrukken. Nathan Aké, Owen Wijndal en Donyell Malen meldden zich tussen de lijnen. Met instant succes. Koud in het veld sprintte de door Memphis weggestuurde Malen met bal aan de voet de ruimte in. Hij was niet zelfzuchtig en legde af naar de meegesprintte… Dumfries. Daar was ie ineens weer. De ontketende rechtsback maakte, na zijn beslissende tegen Oekraïne, nu ook de bevrijdende tegen Oostenrijk. En werd daarmee de tweede Nederlandse verdediger die twee keer scoort op een EK. De eerste, gokje, juist de bondscoach zelf. Dumfries, uitgeroepen tot man-of-the-match, was bij alle vijf Oranje goals berokken.

Reserveren

Met ook Ryan Gravenberch en Luuk de Jong in de ploeg werd 't toch nog een beetje billenknijpen. De Oostenrijkers zetten nog een slotoffensief op. Een toevallige kopbal die net naast hobbelde en een schot van Alaba. Een vrije kopkans van Karim Onisiwo. Maar de Nederlandse droomachterhoede hield de 0. Maar hoe groot is de schade voor De Ligt, die aan het einde van de wedstrijd kramp kreeg. De Oranjesupporters kunnen in ieder geval nu de tripjes naar Hongarije gaan boeken. Het lijkt de beste kans om dit Nederlands elftal in actie te zien op weg naar... In ieder geval groepswinst.

Verder

Frenkie de Jong kijkt al uit naar de achtste finale, die Oranje dus in Boedapest gaat spelen. "Hopelijk gaan veel van onze fans mee naar Hongarije en kunnen we er daar ook een feest van maken", zo sprak de spelverdeler van Nederland. Eerst volgt nog de ontmoeting met Noord-Macedonië in de groepsfase, op zich niet meer van belang. "Of ik dan rust neem", vroeg de middenvelder van Barcelona zich af. "Ik weet het niet. Dat is aan de trainer. Wij volgen hem. Het is nu even een kwestie van goed herstellen, dan zien we verder."