<
>

De Bruyne leidt België naar overwinning in emotioneel duel

Pro Shots

In de wedstrijd op het Europees kampioenschap die niet met, maar wel voor de Deen Christian Eriksen werd gespeeld, heeft Denemarken een nederlaag tegen België niet kunnen voorkomen. Het werd 2-1 voor de favoriet, die pas tot bloei kwam nadat Kevin De Bruyne na rust het veld betrad. Het was de tweede zege voor België.

De ontmoeting stond in het teken van de onfortuinlijke Eriksen, die in het verloren duel met Finland een hartstilstand kreeg. Hij maakt het 'naar omstandigheden' inmiddels weer goed.

Het begin van de Denen was overrompelend. Binnen 2 minuten stonden ze op voorsprong dankzij Yussuf Poulsen. De aanvaller van Leipzig scoorde op aangeven van Pierre-Emile Højbjerg, uitgerekend de man die in het dramatische duel met Finland een strafschop miste. De treffer werd echter vooral ingeleid door Jason Denayer, die Belgische verdediger die de bal bij de opbouw verspeelde.

Denemarken wilde meteen doordrukken. Nog voordat het duel door scheidsrechter Björn Kuipers in de 10e minuut even werd stilgelegd om stil te staan bij Eriksen, waren er nog twee grote mogelijkheden. Joakim Mæhle en Daniel Wass vonden echter Thibaut Courtois op hun weg, de doelman van Real Madrid die maar moeilijk te passeren is.

Pas na de hervatting veranderde het spelbeeld, niet in het minste omdat de Belgische bondscoach Roberto Martínez inmiddels de van een blessure herstelde De Bruyne het veld had ingestuurd. De spelverdeler van de Engelse kampioen Manchester City stond prompt aan de basis van de gelijkmaker. Bij een door Romelu Lukaku opgezette aanval gaf hij Thorgan Hazard een niet te missen kans.

Met een beheerste schuiver nam De Bruyne vervolgens ook de 2-1 voor zijn rekening. Nu kwam de assist van een andere invaller van wereldformaat, de eveneens van blessures herstelde Eden Hazard. De Bruyne vierde zijn succes ingetogen, uit respect voor de moeilijke omstandigheden van de Denen. Martin Braithwaite was dichtbij de 2-2, maar hij zag zijn kopbal op de lat eindigen.

In dit artikel is informatie van ANP gebruikt.