<
>

Oostenrijk, het land dat wél snakt naar een 5-3-2-systeem

Pro Shots

De kop is eraf. Ronde 1 van het EK zit er inmiddels op en er is al veel om over na te praten. In Nederland ging het veel over het 5-3-2-systeem van Frank de Boer. Het systeem waarmee Oranje goed begon, want het won met 3-2 van Oekraïne. Maar zoals Memphis Depay al aangaf: er is genoeg werk aan de winkel. Nederland speelt deze donderdagavond tegen Oostenrijk, de nummer 23 van de FIFA-ranglijst. Welgeteld één plaats boven Oekraïne. Nu hoeft De Boer zich geen grote zorgen te maken om die ene plaats op de FIFA-ranglijst, maar toch zullen de Oostenrijkers een geduchte tegenstander zijn. Wat weten we buiten Mozart, schlagermuziek en mooie bergen allemaal van Oostenrijk?

Voetbalarme historie

Oostenrijk is een land met een rijke historie, behalve als het gaat om voetbal. De ploeg plaatste zich voor het eerst voor een EK in 2008, maar dat was omdat het land het toernooi organiseerde. Ze wonnen in eigen land geen wedstrijd en eindigden op een gedeeld laatste plaats in een poule met Kroatië, Duitsland en Polen. Het Alpenland plaatste zich wel op eigen kracht voor het EK van 2016. Uiteindelijke winnaar Portugal werd nog knap op 0-0 gehouden, maar ook deze editie eindigden de Oostenrijkers als laatste in de poule. Tijdens het derde EK werd vorige week dan eindelijk de eerste overwinning geboekt. Debutant Noord-Macedonië werd in Boekarest met 3-1 verslagen.

Franco Foda

De tickets voor dit EK waren amper geboekt, of Oostenrijk werd al bedolven onder de kritiek. Dat had vooral te maken met het systeem waar de Oosterijkers mee speelden. Waar Nederlanders sceptisch werden bij het idee van een 5-3-2-systeem, schreeuwden de Oostenrijkers juist om datzelfde 5-3-2, of 3-4-1-2-systeem. De Duitse bondscoach in Oostenrijkse dienst, Franco Foda wilde hier echter niks van weten en hield lang vast aan zijn 4-4-1-1. In dat systeem verloor hij in de WK-kwalificatie met 4-0 van Denemarken en ook de ‘uitzwaaiwedstrijden’ tegen Engeland en Slowakije waren niet best.

Door de slechte resultaten zwengelde de kritiek aan. De Oostenrijkers willen veel aanvallender voetbal zien. Door de successen van Red Bull Salzburg is het volk inmiddels gewend aan Vollgass-voetbal. Daar moest Foda lang niks van weten en dat kwam de trainer op meer kritiek te staan en niet alleen van de acht miljoen bondscoaches uit Oostenrijk.

Modelprofs en één probleemkind

Ook de spelers willen graag in het 5-3-2-systeem spelen. Dat is ook niet zo gek, van de 26 selectiespelers spelen er maar liefst 20 in de Duitse Bundesliga. Daar is het 5-3-2-systeem veelal de norm waardoor de spelers het gewend zijn. Na alle smeekbedes ging Foda dan toch overstag: Het elftal ging met drie centrale verdedigers spelen en prompt boekte Oostenrijk zijn eerste overwinning ooit op een EK. Toch is er nog geen sprake van euforie, omdat met het niveau van het Oostenrijkse voetbal, ook de verwachtingen zijn gestegen. Spelers als Marcel Sabitzer, Martin Hinteregger, Aleksandar Dragović en Konrad Laimer spelen elke week in de top van Bundesliga. Sabitzer is de spelverdeler. Hij zet de lijnen uit en is van grote waarde in het aanvalsspel van de Oostenrijkers. Martin Hinteregger staat centraal in de verdediging en is zeer gevaarlijk bij standaardsituaties. Laimer speelt, net als Sabitzer bij Leipzig en zorgt voor de defensieve balans op het middenveld.

Absolute vedette bij de Oostenrijkers is David Alaba. De verdediger annex middenvelder vertrekt na twaalf jaar Bayern München naar Real Madrid. Hij kon naar elke club in de wereld en dat is niet voor niks. Alaba is overal inzetbaar, linksbenig en bovenal heel erg goed. Bij Oostenrijk kon hij echter lang geen potten breken. Foda stelde de 28-jarige linkspoot steevast centraal op het middenveld op, maar daar kon hij volgens de Oostenrijkers niet genoeg brengen. Tegen Noord-Macedonië kreeg hij een soort Daley Blind-achtige rol en dat beviel erg goed. Alaba viel op door zijn strakke passing en werd door UEFA verkozen tot man van de wedstrijd. Eindelijk loopt het dus bij de Oostenrijkers en dan werd er ook nog een historische overwinning geboekt. Toch ging het na de gewonnen wedstrijd heel ergens anders over.

Er loopt tussen de modelprofs van Oostenrijk één probleemkind rond: Marko Arnautovic. De speler van Shanghai Port is vaker in het nieuws vanwege zijn praktijken buiten het veld dan binnen het veld en daar is een nieuw hoofdstuk bij gekomen. Arnautovic tekende zondag voor de 3-1 van de Oostenrijkers en begon vervolgens met een tirade richting tegenstander Ezgjan Alioski. Alaba probeerde nog in te grijpen, maar was te laat. Die tirade komt Arnautovic nu duur te staan. De UEFA heeft hem geschorst voor de wedstrijd tegen Nederland.

Op zoek naar nog meer historie

Ook zonder Marko Arnautovic zal Oostenrijk op zoek gaan naar een nieuwe historische overwinning op het EK. Of ze nou spelen in een 5-3-2 of 4-4-1-1, winnen van Nederland zou historisch zijn. Lukt het niet? Dan kunnen de Oostenrijkers heel goed relativeren, zo zei Oostenrijk-kenner Bernard Schuiteman in een interview met het ANP: ''Wij kunnen in ieder geval altijd beter skiën.''