<
>

Geweldige uitgangspositie Wales na winst op Turkije

Pro Shots

De kans is groot dat Wales zich plaatst voor de knock-outfase van het EK na een 0-2 overwinning op Turkije. De ploeg van Robert Page verzamelde vier punten en dan moet het in de laatste wedstrijd tegen Italië gek lopen om de groepsfase niet te overleven. Turkije moet hopen op een wonder met 0 punten en 0 doelpunten in 2 duels.

Bij het gebrek aan een Turkse speelstad dit EK is Turkije maar wat blij dat zij in de poule zitten waarbij Baku een van de twee speelsteden is. De band tussen Azerbeidzjan en Turkije is hecht. Veel Azerbeidzjaanse fans zaten met zowel de Turkse als eigen vlag in het stadion. De familie Kökçü typeert wat dat betreft de band waarom veel Azerbeidzjanen zich Turks voelen. Ozan Kökçü verdedigt internationaal de ploeg van Azerbeidzjan terwijl broertje en Feyenoorder Orkun dit EK mee is met Turkije.

Jongste ploegen van EK
Ondanks de massale steun van het publiek was het toch Wales dat sterker aan de wedstrijd begon. Het land dat op het EK 2016 pas in de halve finale werd uitgeschakeld door de latere kampioen Portugal zag Aaron Ramsey twee keer missen. De middenvelder van Juventus, Gareth Bale en Joe Allen zijn de ervaren rotten die er vijf jaar geleden voor zorgden dat het land floreerde op het EK in Frankrijk. Verder is Wales de jongste ploeg van dit EK op Turkije na.

Bij de Turken komt de ervaring van Lille-spits Burak Yilmaz, die in de eerste helft naliet om zijn land op voorsprong te schieten. De ploeg van bondscoach Şenol Güneş had wat minder last van de warmte in Oost- Europa en leek daardoor de ploeg van de lange adem. Maar vlak voor rust veranderde het spelbeeld. Bale interpreteerde een loopactie van Ramsey op doorslaggevende wijze en bediende hem met stropdaswerk. De middenvelder nam de bal feilloos aan op zijn borst en legde hem vervolgens langs Uğurcan Çakır: 0-1.

Doelmandiscussie
Çakır aarzelde even of hij uit moest komen en kwam daardoor te laat. Het zal in Turkije de discussie aanzwengelen of Çakır wel de eerste doelman moet zijn dit toernooi of dat de bondscoach, die als oud-keeper van Trabzonspor enige vorm van sympathie voor de keeper van Trabzonspor wordt verweten, moet kiezen voor Altay Bayındır. De sluitpost van Fenerbahçe is volgens veel Turken de betere doelman.

In een poging de Turkse kranten morgen niet te domineren vanwege het gedoe om een doelman wisselde Güneş in de rust Ozan Tufan voor de meer aanvallerende Yusuf Yazıcı en middenvelder Okay Yokuşlu voor verdediger Merih Demiral, wat zorgde voor een wisseling in spelsysteem. Opnieuw kreeg Yilmaz daardoor een joekel van een kans, maar verzaakte hij van dichtbij voor het doel van Danny Ward, tweede doelman van Leicester City.

Bale mist pingel
Na 61 minuten kreeg Wales een uitgelezen kans om de score te verdubbelen. Rechtsback Zeki Çelik beging een lichte overtreding op Bale, waarna arbiter Artur Soares Dias floot voor een penalty. Normaliter is het geen goed idee als de veroorzaker van de penalty zelf achter de bal gaat staan om deze te verzilveren en ook in het geval van de huurling van Tottenham was dat het geval. De buitenspeler produceerde een Jaap Stammetje van een strafschop, maar omdat er een sintelbaan in het stadion van Baku ligt, hoefden de fans in tegenstelling tot Euro 2000 niet te vrezen voor een bal tegen hun hoofd.

Vanaf dat punt veranderde de wedstrijd. Wales bleek beter om onder de druk van Turkije uit te voetballen, terwijl de Turken ook met het inbrengen van oud-Spartaan Halil Dervişoğlu geen grote kansen meer konden afdwingen. In de vierde minuut van de extra tijd verdubbelde Wales de score. Na een actie van Bale was het Connor Roberts die de eindstand bepaalde. De Turkse ploeg staat na twee wedstrijden nog altijd met lege handen en moet daardoor de laatste wedstrijd tegen Zwitserland winnen om bij de betere nummer drie's van het toernooi te horen. En zelfs dat is dan al geen zekerheidje. Met vier punten uit twee duels kan Wales in ieder geval geen vierde meer worden.