<
>

Olympische selectie bekend: Smits en Snoeijs ontbreken

Een dag na de 7-0 oefenoverwinning op Noorwegen heeft bondscoach Sarina Wiegman haar selectie voor de Olympische Spelen deze zomer in Tokio bekendgemaakt. Wiegman heeft achttien spelers plus vier reserves opgenomen in de selectie van de Oranjevrouwen. De spelersgroep telt in de personen van PSV-verdediger Aniek Nouwen en Lynn Wilms (FC Twente) twee debutanten op een groot eindtoernooi. Ajax-keeper Lize Kop, die de afgelopen interlands moest missen als gevolg van een hoofdblessure, keert terug in het keurkorps van de Oranjevrouwen.

18 spelers
De reglementen van IOC/FIFA schrijven op dit moment voor dat alle deelnemende landen maximaal achttien spelers plus vier reservespelers mogen meenemen naar Tokio. De vier reserves mogen in geval van blessures of bijzondere omstandigheden worden doorgeschoven. Op het verzoek aan de verantwoordelijke instanties van onder meer Zweden, VS, Canada en Nederland om de selectie uit te mogen breiden, is nog geen officiële reactie gekomen.

Geen Smits en Snoeijs
Boven de eerste 22 geselecteerden zullen PSV-spits Joëlle Smits en ADO Den Haag-keeper Barbara Lorsheyd nog tot en met de dag voor de eerste groepswedstrijd (21 juli) met de groep meetrainen. Zij blijven zo stand-by in het geval er iets met de eerste 22 gebeurt. Bondscoach Sarina Wiegman mag in geval van (ernstige) blessures tot vlak voor de eerste wedstrijd nog wijzigingen aanbrengen in de selectie. Dat Smits er niet bij zit, is opvallend, want ze werd afgelopen Eredivisie-seizoen topscorer met 23 goals. Ook Katja Snoeijs (Girondins de Bordeaux) zit er opvallend genoeg niet bij.

Nederland treft in de groepsfase van het Olympisch voetbaltoernooi achtereenvolgens Zambia (21 juli), Brazilië (24 juli) en China (27 juli). Oranje is op dit moment nummer 3 op de wereldranglijst. Brazilië staat op nummer 7. China is nummer 14 van de wereld en Zambia staat op de 104e plek.

Dit is de volledige selectie voor de Spelen:

Lineth Beerensteyn (Bayern München, Dui), Anouk Dekker (HSC Montpellier, Fra)*, Merel van Dongen (Atlético Madrid, Spa), Daniëlle van de Donk (Arsenal, Eng), Kika van Es (FC Twente), Sisca Folkertsma (FC Twente), Loes Geurts (BK Häcken, Zwe)*, Stefanie van der Gragt (Ajax), Jackie Groenen (Manchester United, Eng), Renate Jansen (FC Twente)*, Dominique Janssen (VfL Wolfsburg, Dui), Inessa Kaagman (Brighton & Hove Albion, Eng)*, Lize Kop (Ajax), Lieke Martens (FC Barcelona, Spa), Vivianne Miedema (Arsenal, Eng), Aniek Nouwen (PSV), Victoria Pelova (Ajax), Jill Roord (Arsenal, Eng), Shanice van de Sanden (VfL Wolfsburg, Dui), Sherida Spitse (Ajax), Sari van Veenendaal (PSV) en Lynn Wilms (FC Twente).

Namen met een * zijn reservespelers.