<
>

Ronaldo breekt records tegen stugge Hongaren

Pro Shots

In een uitverkochte Puskás Aréna schreeuwden bijna zeventigduizend Hongaren hun vaderland richting een stunt op het EK2020. Tenminste, voor 84 minuten lang, want toen pas kwam Portugal op voorsprong tegen Hongarije. Een schot van Raphaël Guerreiro werd in de slotfase van richting veranderd en deze viel binnen achter Péter Gulácsi. Toen was het verzet van de Hongaren gebroken. Uiteindelijk werd het 0-3.

Portugal domineerde in de eerste helft in balbezit. Diogo Jota, Cristiano Ronaldo, Bernardo Silva en Bruno Fernandes kregen mogelijkheden om de Europees Kampioen van 2016 al vroeg op voorsprong te schieten, maar Gulácsi of de Hongaarse verdediging bleek een constante sta-in-de-weg.

Oud-Jong Ajax-speler Szabolcs Schön leek na 80 minuten al helemaal voor een stunt te zorgen door de Hongaren. De linksbuiten schoot de Hongaren op voorsprong, maar stond daarbij in buitenspelpositie. Niet veel later viel het doek voor de 'thuisploeg'. Guerreiro werd aangespeeld in de zestien na een aanval over meerdere schijven. Zijn schot werd van richting veranderd en belandde daardoor in de goal: 0-1.

Vervolgens was het voor Ronaldo zaak om alle records te breken. De sterspeler van de Portugezen kreeg een strafschop na een handsbal van Willi Orbán. Zijn penalty benutte hij feilloos, waardoor hij de eerste speler werd op 5 EK's, de eerste speler ooit met 10 goals op een EK en de eerste speler met een doelpunt op 5 verschillende EK's. In de extra tijd scoorde Ronaldo ook nog eens de 0-3 voor Portugal, waardoor hij op 106 doelpunten komt voor zijn land. Daarmee nadert hij ook nog eens Ali Daei, die met 109 goals voor Iran het wereldrecord bezit.