<
>

Emotionele Blind: "Ik moest grote mentale horde nemen"

Pro Shots

De wedstrijd tegen Oekraïne op het EK (3-2 winst voor Oranje) was in emotioneel opzicht een beladen duel voor Daley Blind. De verdediger zag een dag eerder oud-ploeggenoot Christian Eriksen in het duel met Finland tegen de grond gaan. Dat bracht heftige herinneringen terug bij Blind, die zelf een ontstoken hartspier had.

"Ik heb voor mezelf een grote mentale horde moeten nemen", zei De Blind over het duel met Oekraïne. "Ik zat zaterdag live te kijken, ja. Onder andere met jongens die Abdelhak Nouri bij Ajax nog hebben meegemaakt. Christian was en is ook ploeggenoot van sommigen van ons geweest en nu nog steeds. Het heeft zoveel impact. Het zijn voor mij herkenbare en heftige dingen."

Blind koos er zelf voor toch te spelen tegen Oekraïne. "Ik heb zelf de knoop doorgehakt. Omdat ik veilig ben en de artsen mij dat ook hebben verzekerd. Als het niet goed met hem zou gaan, zou het nog meer in de hoofden blijven spoken. Nu moedigde hij zijn ploeggenoten aan om door te voetballen, dat werkte ook mee."

De Oranje-international hoopt dat Eriksen tijd krijgt om te herstellen. "Ik verzoek hem met rust te laten en niet te speculeren. Geef hem de rust om te herstellen."

Bondscoach Frank de Boer was blij dat Blind aan de aftrap verscheen. "Maar ik weet hoe moeilijk het voor hem was", zei hij. "Daley heeft zelf problemen met zijn hart gehad en Eriksen is misschien wel zijn beste vriend. Ik snap zijn emotie heel goed. Ook omdat hij er alles aan heeft gedaan om dit EK te halen."

De Boer had Eriksen vijf jaar bij Ajax onder zijn hoede, als jeugdtrainer en hoofdcoach. Hij schrapte zaterdag een teambespreking van Oranje, nadat Eriksen naar de grond was gegaan. "Het leek ons niet gepast over voetbal te praten. We hebben de bespreking naar de volgende dag verplaatst. Je bent ook professional, naast mens. Het helpt ook dat er berichten komen dat het beter met hem gaat. Gelukkig gaat het naar omstandigheden goed. Ik heb er een goed gevoel bij. Dus gaan we nu weer over op de belangrijkste bijzaak in het leven en dat is voetbal."

In dit artikel is informatie van ANP gebruikt.