<
>

Oranje viert terugkeer op EK met winst op Oekraïne

Uitblinker Denzel Dumfries is dolblij na de winnende 3-2. Pro Shots

Het Nederlands elftal is het EK begonnen met een 3-2 overwinning op Oekraïne. Grote man in de Johan Cruijff Arena was Denzel Dumfries. De back van PSV was bij heel veel gevaarlijke momenten betrokken en kopte in de slotfase zelfs de winnende binnen, nadat Oranje een 2-0 voorsprong had verspeeld. Wijnaldum en Weghorst scoorden net na rust. Maar Yarmolenko en Yaremchuk poetsten dat verschil in vier minuten weg.

Precies na 7 jaar stond het Nederlands elftal aan de aftrap van een wedstrijd op een groot toernooi. De openingswedstrijd tegen Oekraïne had wel niet het cachet van de kraker tegen Spanje destijds, maar toch. En 5-1 werd ‘’t ook niet. Maar Oranje had er wel een paar mogen maken in de eerste helft. Frank de Boer koos zoals beloofd voor een 5-3-2 systeem. En dat in de Johan Cruijff Arena. Pissen tegen de Hollandse school, vinden een heel aantal van de 17 miljoen bondscoaches. En bovendien qua spelerspotentieel niet het beste, beargumenteerden de analisten. De backs moesten het doen. En die aan de linkerkant was een verrassende. Niet Owen Wijndal begon, maar Patrick van Aanholt. Voor de rest startte de 'Georgië-elf'.

Dumfries motor

Maar het was zijn collega aan de andere kant die het meeste gevaar stichtte. Denzel Dumfries kreeg al na 5 minuten een dot van een kans. Hij werd door Georginio Wijnaldum vrij voor de doelman gezet, maar die lag vervelend in de weg. Diezelfde Heorhiy Buschan, doelman van Dinamo Kiev, pakte ook de ‘openingskans’. Een schot van Memphis, binnen twee minuten. Maar PSV’er Dumfries bleef gevaar stichten. Zijn teruggetrokken voorzet, zo’n toverwoord, kwam aan bij Wijnaldum die de bal net overjoeg.

Vijf minuten voor rust kreeg Dumfries de allergrootste kans van de eerste helft. Memphis legde de bal letterlijk op het hoofd van de back. Hij knikte knullig naast. Verkeerde man op de goede plaats, zogezegd. Tussendoor kreeg Wout Weghorst nog een kansje en mocht Wijnaldum nog eens aanleggen. Zijn van richting veranderd schot werd miraculeus gepakt door Buschan.

Maar ook de Oekraïners kregen ook een paar kansen in de leuke eerste helft. Met name via Andriy Yarmolenko, ooit door Peter Bosz nog naar Dortmund gehaald. Tegenwoordig speler van West Ham. Van Aanholt greep een keer goed in, Stekelenburg pakte nog een schotje van ‘m. En lag vlak voor rust goed in de weg toen Yarmolenko ineens voor ‘m opdook.

Leeuwenklauwen

Al na 7 minuten in de tweede helft stond natuurlijk stoomtrein Dumfries aan de basis van de openingsgoal. Weggestuurd door Marten de Roon, gaf het opstomend oermens een geweldige voorzet. Die niemand bereikte, maar zo lastig was voor keeper Buschan dat hij de bal voor de voeten van Wijnaldum legde. Die schoot de 1-0 keurig binnen. Tot grote vreugde van bondscoach De Boer. En drie minuten later bezorgde de rommelende Dumfries de bal een soort van per ongeluk bij Weghorst die maar meteen de 2-0 maakte. Uiteraard vierde de spits van Wolfsburg, die luidkeels het Wilhelmus had meegezongen, het doelpunt met de bekende leeuwenklauwen. Oekraïne gesloopt.

De Boer wisselde na een dik uurtje de geëmotioneerde Daley Blind, die na al zijn blessureleed gisteren zijn vriend Christian Eriksen ineen zag storten. Hij twijfelde zelfs om te starten. Hij werd vervangen door Nathan Aké. En tegelijkertijd mocht Van Aanholt plaatsmaken voor Wijndal. Maar waar Dumfries bij Oranje de stuwende kracht bleef, dook ook de naam van Yarmolenko weer op in de tweede helft. Hij dompelde Nederland een kwartier voor tijd in rouw met een wonderschone 2-1. Hij krulde de bal prachtig binnen van net buiten de 16. Spanning terug. En waar het een probleemloze avond leek te worden voor Oranje, met misschien het smetje van de tegengoal, kopte Roman Yaremchuk pardoes de 2-2 binnen. Op aangeven van de geniale regisseur Ruslan Malinovskiy, ploeggenoot van De Roon bij Atalanta. Wat nu?

Sportieve wraak

De gevaarlijkste man van de avond zoeken. Want natuurlijk was het Dumfries die zijn heerlijke avond helemaal compleet maakte door de 3-2 binnen te koppen. Daarmee nam hij meteen sportieve wraak voor die malle misser uit de eerste helft en bezorgde hij het Nederlands elftal hoogspersoonlijk die eerste o zo belangrijke overwinning op dit EK. Het eemansdestructiebedrijf Dumfries dus, die floreert in de 5-3-2. Winnende coaches hebben altijd gelijk.