<
>

Oostenrijk wint in Oranjegroep van debutant Noord-Macedonië

Michael Gregoritsch viert de 2-1 met een eerbetoon aan Christian Eriksen. Pro Shots

In ‘onze’ groep heeft Oostenrijk met 3-1 gewonnen van Noord Macedonië, de eerste overwinning ooit voor de Oostenrijkers op een EK. Als kijkspel was ’t niet veel, maar ook voor de debuterende Macedoniërs was ’t ondanks de uitslag natuurlijk een onvergetelijk duel. Oostenrijk kwam via Stefan Lainer op voorsprong, volksheld Goran Pandev maakte gelijk waarna de Oostenrijkse invallers Michael Gregoritsch en Marco Arnautovic het beslisten. Bondscoach Franco Foda van Oostenrijk feliciteerde zijn spelers uitgebreid met de overwinning. "Zij hebben geschiedenis geschreven", sprak hij euforisch.

Beide ploegen zaten in de kwalificatie voor dit EK in dezelfde groep. De Oostenrijkers wonnen beide duels en daar leek het vandaag in Boekarest ook snel weer op uit te draaien. Na een dik kwartier kwam Marcel Sabitzer, de man van RB Leipzig, met een geweldige strakke voorzet, die door Lainer werd ingetikt. De rechsback van Borussia Mönchengladbach timede perfect en gaf, hangend in de lucht, met de binnenkant van de voet het laatste zetje.

Hotseknots

Zo fraai als het doelpunt, zo afzichtelijk was ’t verdedigen van Oostenrijk bij de gelijkmaker. Een hotseknotsbegonia-goal. Uitverdedigen via het hoofd van een ploeggenoot is nooit heel slim. De bal ging hard terug richting doelman Daniel Bachmann die erop/overheen dook. Waarna Pandev kon oppikken en binnenschieten. De volksheld, meer dan 100 goals in de Serie A, was al gestopt. Maar maakte zijn comeback voor zijn land. Uitgerekend de talisman, de volksheld, de onbetwiste aanvoerder en leider van Noord-Macedonië deed waar de hele natie op hoopte.

Historische heren

Pandev werd met zijn 37 jaar en 321 dagen de op 1 na oudste doelpuntenmaker op een Europees Kampioenschap. Al is de recordhouder Ivica Vastic een stuk ouder: 38 jaar en 257 dagen. Hij scoorde op het EK van 2008 voor Oostenrijk. Waar Pandev het eerste doelpunt ooit maakte voor Noord-Macedonië op een EK, maakte Vastic het eerste doelpunt ooit voor Oostenrijk op een Europees Kampioenschap. In zijn 50ste interland schoot hij tegen Polen, vanaf de stip, de 1-1 binnen.

Scorende Arnautovic boos

Het leek genoeg voor een punt, het zou opnieuw een stunt zijn geweest, na die bijna schokkende 2-1 overwinning van de Macedoniërs op Duitsland in de WK kwalificatie, IN Duitsland notabene. Maar na een beeldschone voorzet van de Oostenrijkse vedette David Alaba tekende invaller Michael Gregoritsch een kwartiertje voor tijd voor de 2-1. Een andere invaller die we nog wel kennen van FC Twente, Marco Arnautovic besliste het duel in de laatste minuut defintief. Na een mooi hakje van Konrad Laimer rondde de slim vrijgelopen Arnautovic, die zich volgens Hans Kraay in een gouden Jaguar meldde in het trainingskamp, koeltjes af, 3-1. Daarna werd ie zoals we 'm kennen ontzettend boos, verongelijkt. Waarschijnlijk een boodschap voor bondscoach Franco Foda: Ik hoor in de basis!

Tranen

Die andere scorende invaller, Gregoritsch hield het in Boekarest na de eerste EK-zege ooit van Oostenrijk niet droog. "Dit is geweldig", de 27-jarige spits van FC Augsburg."Ik heb geen gemakkelijk jaar achter de rug", sprak Gregoritsch geëmotioneerd. "Mijn doelpunt draag ik op aan iedereen die vertrouwen in mij heeft gehouden. Want het was helemaal niet zeker dat ik een plek zou krijgen in de EK-selectie. Ik heb op de training alles gegeven en godzijdank heb ik nu gescoord. Ik ben even totaal van de wereld."