<
>

België onderstreept favorietenrol met probleemloze zege op Rusland

Romelu Lukaku zoekt na zijn eerste doelpunt tegen Rusland de camera om zijn ploeggenoot Christian Eriksen te eren."Chris, I love u", roept hij in de lens. Pro Shots

België is het EK begonnen met een 3-0 overwinning op Rusland. De nummer 1 van de FIFA Ranking had in Gazprom Arena weinig moeite met de thuisploeg, die zichzelf in de voet schoot. Romelo Lukaku (2) en Thomas Meunier maakten de doelpunten voor de Rode Duivels, één van de favorieten voor de eindzege.

Het noodlot dat Christian Eriksen verderop in Kopenhagen trof, wierp ook een schaduw over de wedstrijd tussen België en Rusland. Wat zou de impact zijn op zijn oud-ploeggenoten Jan Vertonghen en Toby Alderweireld? Dat was de grote vraag vooraf. Gedrieën vierde ze triomfen bij Ajax. En Romelu Lukaku? Zijn ploeggenoot bij Inter. En al die andere spelers, die misschien wel Eriksen niet van dichtbij kennen, maar wel gewoon mensen zijn en geen robots. Natuurlijk kregen ze allemaal mee wat er tijdens die andere wedstrijd in de groep was gebeurd. "Het was een echte shock, veel jongens kennen hem uit de kleedkamer", gaf Martinez toe.

'Chris I love u'

Lukaku was in gedachten in ieder geval bij zijn ploeggenoot. Zo bleek nadat de spits van Inter al in de 10de minuut de 1-0 binnenschoot. “Chris, I love u”, riep hij richting camera. Zijn slecht geraakte rollertje, uit de draai, werd mede mogelijk gemaakt door een slippertje van Andrey Semenov. De verdediger van Akhmat Groznyi liet een voorzetje van Dries Mertens knullig door zijn benen glippen.

Het was niet voor het laatst dat de Russische defensie de Belgische aanval de helpende hand toestak. Lukaku was dichtbij zijn tweede en ook Thorgen Hazard kreeg een kans op een presenteerblaadje, zo haverwege de eerste helft. Zijn broer Eden was net fit genoeg om op de bank te zitten. De superster van de Rode Duivels, Kevin de Bruyne, was al helemaal niet meegereisd naar de Gazprom Arena, vanwege de veelbesproken schade van de Champions League finale. Ook Axel Witsel was in het trainingskamp achtergebleven.

Castagne's EK is klaar

De 2-0, na een dik half uur, was een geschenkje. Doelman Anton Shunin verwerkte een scherpe voorzet van Hazard niet best. De bal belandde voor de voeten van invaller Thomas Meunier, die binnenschoof. Meunier was ingevallen voor Timothy Castagne die na een botsing met Daler Kuzyaev niet verder kon. Inmiddels is bekend geworden dat Castagne, speler van Leicester, zijn oogkas gebroken heeft en dit toernooi niet meer zal spelen. De De Bruyne blessure zeg maar.

Ook de Rus moest zich laten vervangen. De angst sloeg tijdens het moment meteen toe bij het publiek, opnieuw de schaduw van het lot van Eriksen. ’t Werd meteen wat stil, terwijl we zo’n botsing toch wel vaker hebben gezien. De Russische fans in het stadion lieten zich aan het begin van de wedstrijd nog wel even van hun slechtste kant zien door de tegen racisme knielende Belgen (en de arbitrage die hetzelfde statement maakte) te trakteren op luid boegeroep en gefluit.

In de tweede helft hielden de Russen iets beter tegen. Het leverde een vrijwel kansloze 45 minuten op. Tot Lukaku opnieuw onderstreepte een dodelijk efficiente afmaker te zijn. Hij maakte zijn tweede van de avond, zijn 62ste interlandgoal in totaal, op deze voor het voetbal zo bewogen avond.