<
>

Pattynama enige prof die moet voetballen tijdens Nederland-Oekraïne

Pro Shots

Shayne Pattynama maakte afgelopen april een schitterende stap van Telstar naar het Noorse Viking FK. Maar toen de linksback onlangs naar het programma keek, zag hij tot zijn verbazing dat zijn wedstrijd tegen Vålerenga gelijk valt met de wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Oekraïne. “Mijn familie heeft thuis twee schermen opstaan”, zegt de linksback met een lach.

Het Noorse leven bevalt de 22-jarige verdediger goed. “Het gaat lekker hier in Noorwegen. Het is echt een heel mooi land. Ik heb eigenlijk niks te klagen.” Ook niet dat hij moet voetballen tijdens het Nederlands elftal? Lachend: “Dat is misschien het enige om over te klagen dan. Ik zat laatst naar het programma te kijken en later besefte ik pas dat het tegelijk is. Dat is wel jammer, want ook ik keek heel erg uit naar het EK. Normaal ga je er echt helemaal voor zitten.”

Livestream bij wissel
De Lelystedeling gaat zich niet eerder laten wisselen om te wedstrijd te zien. “Dat wordt hier denk ik niet heel erg gewaardeerd. Maar mocht ik gewisseld worden dan gaat de livestream wel aan”, grapt Pattynama. “En anders is het eerste wat ik doe als onze wedstrijd klaar is kijken op mijn telefoon hoeveel het staat.”

De wedstrijd tegen Vålerenga start zondagavond om 20:00 uur. “Dat komt omdat het de hoofdwedstrijd van de dag is”, legt de vleugelflitser uit. “Alle andere wedstrijden zijn om 18:00 uur, maar Viking-Vålerenga is het mooiste affiche uit deze speelronde en daarom als enige pot om acht uur. Zodat iedereen deze wedstrijd kan zien.”

Enige Nederlander
Enigszins vreemd is het ook voor de oud-speler van Telstar en Jong FC Utrecht om te moeten voetballen terwijl er een eindtoernooi bezig is. De Viking-speler is zelfs de enige Nederlandse profvoetballer die gelijktijdig met het Nederlands elftal in actie komt. “Ja dat voelt best vreemd. Normaal ben je tijdens een EK op vakantie of vrij en kan je naar al die wedstrijden kijken. Nu zit ik midden in het seizoen en kijk ik met teamgenoten naar de duels. Dat is toch anders.”

Noorwegen faalde in de EK-kwalificatie omdat het derde werd achter Spanje en Zweden. In de play-offs ging het in de verlenging mis tegen Servië, waardoor de Noren zich opnieuw niet hebben geplaatst voor een eindronde. “Maar er wordt hier wel veel over het EK gesproken. Het leeft wel, maar wel minder dan ik gewend ben van hoe het in Nederland is.”

Buitenlandse interesse
In april liet Pattynama Nederland achter zich en dat was vrij plotsklaps. De linksback had er 27 wedstrijden opzitten voor Telstar toen het rond was met Viking. “In februari hoorde ik van mijn zaakwaarnemer dat er buitenlandse interesse was dus ik dacht dat zal wel voor een zomers transfer gaan”, herinnert Pattynama zich. “Maar de competitie in Noorwegen loopt anders dus ze wilden me meteen hebben. Door restricties kon ik daar niet meteen naartoe. Mijn conditie heb ik daardoor enige tijd op peil gehouden bij Fysiomed van Leo Echteld en Wouter Post.”

Niet veel later was zijn transfer beklonken. “Het is echt een hele mooie stap. Van een mooie volksclub als Telstar naar het hoogste niveau van Noorwegen. Deze club kan bovenin meedoen en won twee jaar geleden nog de beker. We willen zo hoog mogelijk eindigen. Vorig seizoen werd Joshua Smits hier kampioen en een speler van hen (Jens Petter Hauge, red.) is voor 5 miljoen euro naar AC Milan gegaan. Ik zie dit dan ook niet als mijn plafond.”

Twee beeldschermen
Pattynama is naar eigen zeggen gesetteld in het land. “Tegen Mjondalen gaf ik twee assists dus dat helpt ook wel om je thuis te voelen. Iedereen heeft heel erg zijn best gedaan om me te helpen. Natuurlijk laat je je familie achter je. Mijn moeder, mijn broers, mijn zus. Die mis ik wel, maar verder voel ik me hier als een vis in het water.” Welke wedstrijd er thuis op staat bij de familie Pattynama? “Mijn moeder is mijn grootste fan. Dus die zet mijn wedstrijd gewoon op de televisie. Maar ik kan niet ontkennen dat er vast wel ergens een laptop of een tweede scherm opstaat”, besluit hij met een lach.