<
>

Frenkie de Jong: "Ik heb het EK-gevoel al wel, hoor"

Over twee dagen is het eindelijk zover. Dan speelt het Nederlands elftal voor de eerste keer in zeven jaar tijd een wedstrijd op een groot eindtoernooi. In aanloop naar het duel met Oekraïne blikken Frenkie de Jong en Davy Klaassen vooruit. "Ik heb het EK-gevoel al wel, hoor."

Italië en Turkije openen vrijdagavond in Rome het Europees kampioenschap. Zondag volgt de eerste wedstrijd in de Johan Cruijff Arena. Voor Frenkie de Jong wordt het EK een bijzonder slotstuk van een lang seizoen. De middenvelder speelde in totaal meer dan vijfduizend minuten.

"Ik voel me fysiek hartstikke goed", laat de middenvelder van FC Barcelona weten. "Ik denk dat dat vooral iets is dat in je hoofd gaat zitten. Als heel veel mensen tegen je zeggen dat je veel hebt gespeeld en vermoeid zal zijn, kan het in je hoofd gaan zitten. Maar voor mij is het geen thema."

Vertrouwen

"Het gevoel in de groep is heel goed, ik denk dat we veel vertrouwen hebben", aldus De Jong. "De speelwijze is duidelijk geworden. Ik denk dat we daarin goede stappen hebben gezet."

Tijdens de voorbereiding werd er volop gediscussieerd over Het Systeem. Bij Oranje staan alle neuzen in ieder geval dezelfde kant op. Klaassen, met een kwinkslag: "Niet in heel Nederland, maar bij ons wel."

Oranje heeft dus nog enkele dagen om zich voor te bereiden. Dat geldt niet voor Italië en Turkije, die vrijdagavond Stadio Olimpico betreden. "Vanavond gaan we met z’n allen kijken, en dan begint het toch wel echt", zegt Klaassen. "Ik heb het EK-gevoel al wel, hoor", reageert De Jong. "Dat merk je aan de dingen om je heen, ook dat we elke dag met jullie (de journalisten, red.) moeten praten. Dat gevoel is er wel."