<
>

Sporttribunaal CAS verkort schorsing Onana

Het internationaal sporttribunaal CAS heeft in hoger beroep bepaald dat de schorsing van Ajax-doelman André Onana wordt verkort tot negen maanden.

De tuchtcommissie van de UEFA had Onana eerder voor twaalf maanden geschorst, omdat hij bij een controle buiten de wedstrijden om positief had getest op het verboden middel furosemide. Volgens Onana kwam dat omdat hij, naar eigen zeggen per ongeluk, een pilletje had gepakt dat voor zijn vrouw was bedoeld. De keeper uit Kameroen tekende beroep aan tegen zijn schorsing.

De schorsing van Onana eindigt op 4 november 2021. De doelman mag zijn trainingsactiviteiten twee maanden eerder hervatten. Onana heeft bij Ajax nog een contract tot medio 2022.

"Wij hebben met deze uitspraak van het CAS drie maanden winst geboekt ten opzichte van de oorspronkelijke schorsing. De stap naar het CAS is dus niet voor niks geweest", aldus algemeen directeur Edwin van der Sar. "Wij staan voor een schone sport. Maar ik herhaal dat wij ervan overtuigd zijn dat André dit middel per ongeluk heeft genomen en zeker niet om beter te presteren. Dat wordt door alle partijen, ook door UEFA, onderschreven zo blijkt uit de behandeling bij UEFA en het CAS."

"Toen we vorige week met André en de juristen ons verhaal bij het CAS hadden gedaan, reed ik met een goed gevoel weg van de Toekomst", gaat Van der Sar verder. "Ik heb gemengde gevoelens bij de uitspaak van vandaag, want ons doel was dat hij vanaf deze zomer weer aan wedstrijden mee had mogen doen."

In dit artikel is informatie gebruikt van het ANP.