<
>

Update: Oekraïne past shirt aan na verzoek UEFA

Het speciale EK-shirt van Oekraïne met daarop de landkaart Pro Shots

Oekraïne, zondag de eerste tegenstander van Nederland in de groepsfase van het EK, moet op last van de UEFA het speciaal voor het toernooi ontworpen shirt aanpassen. Volgens de Europese voetbalunie staat er een slogan op het tenue die "duidelijk van politieke aard is". Dat is reglementair verboden.

De UEFA keurde de leuze "Glorie aan onze helden" af. Daarmee zou worden verwezen naar de anti-Russische opstand in 2014 in Oekraïne. De Russische voetbalfederatie had eerder deze week bij de UEFA een officieel protest ingediend. De Russen wezen de UEFA op de politieke lading van het Oekraïense tenue.

Het EK-shirt van Oekraïne vertoont een landkaart, inclusief het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim en de door pro-Russen gecontroleerde separatistische regio's Donetsk en Lugansk. "Politieke uitingen horen niet thuis op een sportevenement", betoogden de Russen. "Oekraïne doet aan propaganda. Als dit wordt toegestaan, is het einde zoek."

De UEFA greep na een "diepgaande analyse" in.

Update: Oekraïne voldoet aan wens UEFA over shirt

De rel rond het shirt van Oekraïne op het Europees kampioenschap is voorbij. De voetbalbond van het land heeft gehoor gegeven aan het verzoek van de UEFA de slogan 'Glorie aan onze helden' van het tricot te verwijderen.

In dit artikel is informatie gebruikt van het ANP.