<
>

De Ligt heeft goede hoop op duel met Oekraïne

Matthijs de Ligt heeft goede hoop dat hij zondag in actie kan komen tijdens de eerste groepswedstrijd van Oranje op het EK, tegen Oekraïne.

"Het ziet er goed uit. Het is elke dag afwachten, maar tot nu toe gaat het goed", aldus de verdediger over het herstel. "Zondag is zeker wel mijn doel. Het is afwachten, maar ik heb daar mijn ogen wel op gericht." De Ligt miste door een liesblessure de uitzwaaiwedstrijd tegen Georgië (3-0). De verdediger van Juventus deed woensdag een groot deel van de groepstraining van Oranje mee. De Ligt sloeg alleen het afsluitende partijspel nog over.

Jurriën Timber is de meest logische vervanger van De Ligt, mocht hij toch niet op tijd fit zijn. De Ajacied vormde de twee oefenwedstrijden het centrum van de verdediging samen met Stefan de Vrij en Daley Blind. "Ik heb hem vaak zien spelen bij Ajax", aldus De Ligt over Timber. "Dat was wel vaak in een defensie van vier man, als rechter centrale verdediger of als rechtsback. Daar kon je al zien dat zijn technische basis goed is. Dat zie je ook in de wedstrijden. Hij is rustig aan de bal en zoekt de juiste en voetballende oplossingen. Ook verdedigend staat hij zijn mannetje. De laatste twee duels heeft hij het uitstekend gedaan. Hij heeft aan de bondscoach laten zien dat hij op dit niveau kan spelen."

Depay klikt met Weghorst

Memphis Depay denkt dat hij bij het Europees kampioenschap een goed aanvalsduo met Wout Weghorst kan vormen. "Ik sprak al met Wout buiten het voetballen om. Het is een goede jongen, we maken grapjes met elkaar. Die klik op persoonlijk vlak was er al", zei Depay donderdag in Zeist. "Op het veld zag je de tweede oefenwedstrijd, zondag tegen Georgië, dat we elkaar proberen te vinden. Met steekballetjes. Of in de kaats, dat ik er 'onder' kom. In de trainingen proberen we dat ook. In die wedstrijd lukte het eigenlijk één keer en toen was het gelijk raak."

Naast Weghorst zou ook Luuk de Jong in de punt van de aanval kunnen spelen. Depay: "Ik ken Luuk ook al heel lang. We hebben bij PSV samen gespeeld. Hij is ook een balvaste spits die je in kunt spelen. Ik kan met Wout en Luuk goed overweg. Laat ik dat vooropstellen. Al hebben ze allebei wat andere kwaliteiten."

De wedstrijd van het Nederlands elftal tegen Oekraïne in de Johan Cruijff ArenA begint zondag om 21:00 uur.