<
>

Ajax - N.E.C. en Willem II - Feyenoord in eerste speelronde, AZ - PSV eerste topper

Het Eredivisie-seizoen 2021-2022 begint op vrijdag 13 augustus aan de Vetkampstraat in Deventer waar promovendus Go Ahead Eagles het opneemt tegen sc Heerenveen.

Landskampioen en bekerwinnaar Ajax trapt het Eredivisie-seizoen af in de Johan Cruijff Arena tegen promovendus N.E.C.

In het kader van het 65-jarig bestaan van de Eredivisie staan in de eerste speelronde Willem II en Feyenoord alsmede FC Utrecht en Sparta Rotterdam tegenover elkaar. Tijdens de eerste speelronde ooit in de Eredivisie stonden deze duels ook op het programma.

In speelronde 4 staat met AZ – PSV de eerste topper van het seizoen op het programma.

Klassieker vlak voor winterstop
De eerste Klassieker vindt plaats in speelronde 17, als Ajax in De Kuip op bezoek gaat bij Feyenoord. In speelronde 27 wordt de Klassieker in Amsterdam gespeeld.

Door de promotie van N.E.C., SC Cambuur en Go Ahead Eagles staan er ook weer drie extra derby's op het programma. N.E.C. tegen Vitesse staat op 17 oktober voor het eerst op de kalender in de Nijmeegse Goffert. Op 19 september is het al Go Ahead Eagles tegen PEC Zwolle en op 19 december is het SC Cambuur tegen sc Heerenveen.

Keuken Kampioen Divisie
De Keuken Kampioen Divisie gaat van start op vrijdag 6 augustus. Degradant ADO Den Haag speelt in de eerste speelronde in eigen huis tegen Jong Ajax, FC Emmen gaat op bezoek bij Telstar, terwijl VVV-Venlo het thuis opneemt tegen NAC Breda.

Lees hier alles over het conceptprogramma en de speeldata.

Johan Cruijff Schaal
De 25ste editie van de Johan Cruijff Schaal staat op het programma voor zaterdag 7 augustus. Omdat Ajax in het seizoen 2020/’21 zowel de landstitel als de TOTO KNVB Beker veroverde, is PSV, de nummer 2 van de Eredivisie, de tegenstander in dit duel. Als de Eindhovenaren vooraf in actie moeten komen in de voorronde van de Europa League, dan zal de wedstrijd worden verzet naar zondag 8 augustus.

Publiek in de stadions
Het kabinet is voornemens om per 1 juli bij grote evenementen weer publiek toe te staan op basis van volledige vaccinatie of een negatieve coronatest. Dit wordt momenteel nader uitgewerkt door de overheid en op korte termijn gepresenteerd. De betaald voetbalcompetities zullen in ieder geval van start gaan met beperkt publiek. Als de positieve ontwikkelingen van de coronapandemie doorzetten, kan zo snel mogelijk worden toegewerkt naar een optimale bezettingsgraad bij voorkeur weer zonder coronatesten en niet langer dan noodzakelijk.

Verzetten hangt af van Europese prestaties
Rekening houdend met de prestaties van de deelnemers aan Europees voetbal (Ajax, AZ, Feyenoord, PSV, Vitesse) wordt na dinsdag 3 augustus gekeken of het competitieprogramma moet worden afgestemd op hun programma. Na 31 augustus worden de speelrondes tot de winterstop waar nodig in speeldag en/of aanvangstijd aangepast, na woensdag 22 december gebeurt dat voor de competitie vanaf speelronde 22 tot en met 32.

Net zoals voor het seizoen 2020/’21 wordt ook komend seizoen in het voorjaar geen dag en tijd gecommuniceerd tot bekend is of de deelnemers aan Europees voetbal na de winterstop nog in Europa actief zijn. Dit concept competitieprogramma is afgestemd met alle betaald voetbalclubs, de Eredivisie CV, de Coöperatie Eerste Divisie, ESPN en de lokale autoriteiten en wordt later deze week definitief vastgesteld.