<
>

Van de Beek mist EK met Oranje door blessure

Donny van de Beek moet het Europees kampioenschap met Oranje aan zich voorbij laten gaan. De middenvelder van Manchester United kampt met een blessure.

Het gaat om een liesblessure, aldus de middenvelder op zijn eigen Instagram-account. Van de Beek zou hier al enkele weken last van hebben en met pijnstillers spelen en trainen.

Hierdoor is de 19-voudig international, die in maart tijdens Gibraltar – Nederland (0-7) voor het laatst speelminuten in Oranje maakte, niet op tijd inzetbaar bij het EK. Bondscoach Frank de Boer roept geen vervanger op voor Van de Beek. De EK-selectie van het Nederlands elftal bestaat daarom uit 25 spelers.

"Om in deze fase nog nieuw aan te sluiten bij de groep is niet bepaald ideaal", aldus De Boer. "We zijn twee weken onderweg, dat zie ik niet zitten. Ik heb ook voldoende middenvelders in mijn selectie om het op te vangen. Natuurlijk kan er altijd een situatie komen waarin je anders beslist, maar op dit moment laat ik de groep liever zoals hij is."

De middenvelder trainde maandag samen met Matthijs de Ligt (ook liesklachten) al apart van de groep. Van de Beek zat zondag op de tribune in Enschede bij de oefeninterland tegen Georgië (3-0). Hij viel samen met De Ligt en Cody Gakpo buiten de wedstrijdselectie van 23 spelers.

Cillessen

Eerder viel doelman Jasper Cillessen al af als gevolg van een positieve coronatest. De Boer haalde AZ-keeper Marco Bizot als vervanger bij de groep.

Nederland speelt zondag 13 juni zijn eerste groepswedstrijd tegen Oekraïne. Op donderdag 17 juni is Oostenrijk de tegenstander, terwijl de groepsfase wordt afgesloten met een ontmoeting met Noord-Macedonië op maandag 21 juni. Alle duels vinden plaats in de Johan Cruijff ArenA in Amsterdam.