<
>

Ophef om EK-shirts van tegenstanders Oranje

Pro Shots

In de aanloop naar het EK voetbal is ophef ontstaan over de shirts van twee tegenstanders van het Nederlands elftal, Oekraïne en Noord-Macedonië. Oekraïne heeft een shirt laten maken met daarop een landkaart, inclusief het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim en de door pro-Russen gecontroleerde separatistische regio's Donetsk en Lugansk. Noord-Macedonië kwam speciaal voor het EK met een nieuw shirt, maar na boze reacties van supporters besloot de bond toch terug te grijpen op het 'oude' shirt waarin het land zich plaatste voor het EK.

Oranje opent het EK zondag in Amsterdam tegen Oekraïne. De spelers van bondscoach Andrei Shevchenko dragen dan gele of blauwe shirts waarop in kleine stipjes de contouren van Oekraïne zijn afgebeeld, inclusief de gebieden die Rusland beschouwt als deel van zijn grondgebied. De presentatie van het shirt via Facebook leidde tot woedende Russische reacties. Een parlementslid noemde het "een politieke provocatie". Op het shirt staan ook Oekraïense strijdkreten.

Supporters Noord-Macedonië boos
Noord-Macedonië, dat als zelfstandig land debuteert op een eindtoernooi, had op verzoek van de spelers nieuwe shirts laten ontwerpen. Het bordeauxrode tenue met daarin verwerkt een afbeelding van een lynx viel echter niet in de smaak bij de supporters. De Noord-Macedonische voetbalbond heeft de UEFA daarom gevraagd of het op het EK in de oude shirts mag spelen: rood met gele strepen. Noord-Macedonië is op 21 juni de laatste tegenstander van Oranje in groep C.