<
>

De Boer: "We gaan morgen 5-3-2 spelen"

Nederland speelt ook bij de oefeninterland met Georgië in een 5-3-2 formatie. Dat liet bondscoach Frank de Boer weten bij de persconferentie.

"We gaan morgen 5-3-2 starten." De bondscoach liet ook al doorschemeren dat het ook de formatie zou kunnen zijn voor het eerste EK-groepsduel tegen Oekraïne. "Dat kan zomaar heel goed mogelijk zijn. Al is niks definitief."

De Boer besprak deze week ook de verbeterpunten met zijn spelers. "We hebben veel geanalyseerd, veel gepraat, goed getraind. We kregen te vaak de druk er niet op omdat we te veel moesten lopen. We kwamen niet echt in de duels.Ik denk dat het een heel mooi leerproces is. Maar het gaat om de wedstrijd van 13 juni."

Toch sloot de bondscoach een switch in de komende interlands niet uit. "Als het nodig is om 4-3-3 te spelen, dan gaan we dat zeker doen."

Keeperskwestie

De bondscoach kwam ook nog even terug op de kwestie rond Jasper Cillessen, de doelman uitte forse kritiek op de bondscoach nadat hij buiten de EK-selectie was gelaten. "Ik baal net zo erg van de situatie als Jasper. Hij is een hele goede keeper en dat heeft hij ook bewezen voor Oranje. Zondag hadden we het gevoel dat het goed zou aflopen, al hadden we toen al zorgen. Want stel dat het langer zou duren?"

Ik moest een keuze maken", zei de bondscoach. "Gaan we voor een niet-fitte keeper die je in één tot twee weken klaar moet stomen? Wij hebben besloten dat niet te doen."

De Boer benadrukte dat je met keepers anders omgaat dan met veldspelers. "Een keeper laat je na een blessure niet even 20 minuten meespelen om te wennen", zei hij. "Die vlieger gaat niet op. Je wilt een honderd procent inzetbare speler. Dat is Jasper niet en we weten niet hoe lang het gaat duren. Zoals gezegd heb ik vertrouwen in de keepers die ik nu heb. Hoe vreselijk ik het ook vind voor Jasper, zijn we tot die conclusie gekomen."

Maarten Stekelenburg verdedigt het doel van Oranje tegen Georgië. Mogelijk maakt Daley Blind in Enschede zijn rentree na een enkelblessure.