<
>

EK lonkte voor Oranje-opponent Georgië

Het aftellen kan beginnen. Nog één week en dan speelt Oranje de eerste wedstrijd op een groot eindtoernooi in zeven jaar tijd. Maar voordat het zover is, oefenen de mannen van Frank de Boer zondagavond in Enschede tegen Georgië. Géén EK-deelnemer, al had het weinig gescheeld of ook Georgië was in de ban van het Europees kampioenschap.

Op 21 juni sluit Oranje de groepsfase af tegen Noord-Macedonië. Een wedstrijd tegen het land van Goran Pandev. In Georgië willen ze die naam voorlopig niet meer horen. En dat heeft alles te maken met een wedstrijd gespeeld op 12 november 2020.

Georgië speelt op die datum in de hoofdstad Tbilisi een wel heel bijzondere wedstrijd. Winnen van Noord-Macedonië en het kleine voetballand plaatst zich voor het EK voetbal, en belandt in de groep van Oranje. Voor de eerste keer een eindtoernooi, het zou een mijlpaal zijn in de geschiedenis van het Georgische voetbal.

De voormalig Vitesse-spelers Guram Kashia en Valeri Qazaishvili hebben een basisplaats tegen Noord-Macedonië en hopen op heldendom. Halverwege is het EK nog steeds in zicht, maar dan volgt de dreun. In de 56e minuut duikt Pandev op voor doelman Giorgi Loria. De 37-jarige aanvaller, met jarenlange Serie A-ervaring, blijft rustig en schiet Noord-Macedonië naar de voetbalhemel. Als scheidsrechter Anthony Taylor voor de laatste keer fluit, volgen de Georgische tranen.

Op zondag 6 juni 2021 is Nederland-Georgië dus een oefenwedstrijd, een uitzwaaiwedstrijd voor Oranje. Maar Nederland-Georgië had dus zomaar een EK-duel kunnen zijn.

Sinds die bijzonder pijnlijke avond in november speelde Georgië zes wedstrijden. De ploeg won slechts één duel, afgelopen woensdag tegen Roemenië (1-2), maar maakte het Zweden, Spanje en Griekenland lastig. Spanje won met pijn en moeite in Tbilisi. Na een achterstand schonken Ferran Torres en Dani Olmo de Spanjaarden uiteindelijk de zege. De winnende van Olmo viel pas in de 92e minuut: 1-2.

Bondscoach

Spanje-thuis was de tweede interland van bondscoach Willy Sagnol. Terwijl zijn spelers nog nooit een wedstrijd speelden op een groot eindtoernooi, heeft de keuzeheer wel veel ervaring op het allerhoogste niveau. Sterker nog, Sagnol was getuige van de beruchte kopstoot van Zinedine Zidane. De rechtsback had in de WK-finale in 2006 tegen Italië een basisplaats, zag de grote vedette in de fout gaan en verloor uiteindelijk de eindstrijd. Ondanks een benutte strafschop van Sagnol in de penaltyreeks.

Nu, vijftien jaar later, zit hij op de bank van de nummer 91 van de FIFA-ranking. Bij Georgië heeft hij dus de beschikking over Kashia en Qazaishvili, maar ook over Giorgi Aburjania. Hij speelde in het seizoen 2019/2020 bij FC Twente. En dus is de Grolsch Veste, het decor voor Nederland-Georgië, voor hem bekend terrein.

Na het duel met Oranje zit de interlandperiode voor Georgië erop. Een kleine week voor de start van het EK. Een EK zonder Georgië, en dat doet ongetwijfeld pijn in de Kaukasus.