<
>

WK-kwalificatie brengt voetbal tot leven in Suriname: "Iedereen trots en blij"

In de nacht van vrijdag op zaterdag speelt Suriname de derde wedstrijd van de WK-kwalificatie. Hierin is Bermuda de tegenstander. Het Surinaamse elftal is nog foutloos met een 3-0 zege op de Kaaimaneilanden en een 0-6 overwinning op Aruba. Het heeft dus zes punten, net als Canada. Dat land treft Suriname op woensdag. Een belangrijke week dus voor de ploeg met spelers als Ridgeciano Haps, Kelvin Leerdam, Ramon Leeuwin, Sheraldo Becker en Warner Hahn.

Eerst gaat de focus vol op Bermuda zegt Leerdam, die tegenwoordig bij het Inter Miami van David Beckham speelt: "De wedstrijd tegen Bermuda is nu de allerbelangrijkste voor ons. Als je daar geen resultaat haalt is het eigenlijk al over. Dus nu kijken we nog niet naar Canada." Toch blikt de oud-speler van Feyenoord en Vitesse kort vooruit op het treffen met de Canadezen. "Die is lastig, maar het blijft voetbal. Ze hebben natuurlijk hele goede spelers. Iedereen kent Alphonso Davies wel, die met Bayern kampioen is geworden. Jonathan David is met Lille kampioen geworden en Cyle Larin deed dat ook met Besiktas. Dusja, goede spelers."

Eindelijk juichen voor eigen land

De WK-kwalificatiereeks doet zeker wat met het voetbal in Suriname. "Je ziet gewoon dat voetbal enorm leeft", merkt Leerdam op. "Er zijn steeds meer mensen met een Surinaamse vlag te zien naarmate de wedstrijden naderen. Niet alleen op straat. Ook op social media. Er wordt over Suriname gesproken in plaats van Messi en Ronaldo of landen als Portugal en Frankrijk. Dat is een hele omslag. Je ziet gewoon dat iedereen heel trots en blij is, omdat ze eindelijk voor hun eigen land kunnen juichen."

Versterking na versterking

Er maken steeds meer spelers de keuze voor Suriname en het team wordt daardoor alsmaar sterker. Zo zitten Ridgeciano Haps, Sheraldo Becker en Mitchell te Vrede voor het eerst bij de selectie tijdens de aankomende kwalificatiewedstrijden. Dit 'Surinaamse elftal virus' verspreidt zich dus steeds verder. "Een positief virus in dit geval", lacht Leerdam. "Zeer besmettelijk. Hopelijk kunnen we heel veel mensen besmetten met dit positieve virus. Niet alleen maar Surinamers. Ook mensen die Suriname een warm hart toedragen."

De verdediger van Inter Miami spreekt wel eens met jongens over het spelen voor Suriname, maar hij wil niemand overhalen. "Het moet vanuit je hart komen. Als het vanuit je hart komt is het het puurst. Dat is voor mij ook het allerbelangrijkst."

Goede sfeer

Het is ook niet gek dat veel spelers voor Suriname kiezen, want het nationale elftal staat bekend om de goede sfeer. Leerdam kan dat beamen: "Muziek brengt heel veel mensen samen en dat is hier ook zo. Er wordt heel veel gezongen en heel veel lol gemaakt. We spelen zelfs Surinaamse kaartspelletjes. Dat is ook iets wat je bijna niet meer ziet. Zeker als je in Europa of Amerika speelt. Het is super ouderwets. Zelfs jongens waarvan ik in het begin dacht dat ze de hele dag op hun telefoon zouden zitten doen mee en zitten te dollen. Ja super man."