<
>

Lange wachten 'Tartan Army' eindelijk voorbij

Het Nederlands elftal oefent op weg naar het EK woensdagavond in Faro-Loulé tegen Schotland. Oranje wacht al zeven jaar op het spelen van een wedstrijd tijdens een groot eindtoernooi, maar het geduld van de Tartan Army wordt al veel langer op de proef gesteld.

De setting was troosteloos, maar dat maakte de vreugde er niet minder om. Op een regenachtige novemberavond in Belgrado, zonder publiek in het stadion, bracht een redding van de toen 35-jarige doelman David Marshall voetbalminnend Schotland in extase. Marshall, in het dagelijks leven doelman van Derby County, keerde in de strafschoppenreeks de inzet van Servië-aanvaller Aleksandar Mitrovic waardoor Schotland voor de eerste keer deze eeuw mag deelnemen aan een eindtoernooi.

Groepsfase

De Schotten waren 23 jaar geleden voor de laatste keer aanwezig op een groot toernooi. Tijdens het WK van 1998 was de groepsfase ook direct het eindstation, net als in 1990 (WK), 1992 (EK) en 1996 (EK). Tijdens de Europese eindtoernooien werd Schotland gekoppeld aan Nederland. In 1992 bleek Oranje met 1-0 te sterk, vier jaar later kwamen de ploegen niet tot scoren. Nu dus een nieuwe poging, met dus spelers in de selectie die in 1996 nog niet waren geboren.

Zo selecteerde bondscoach Steve Clarke Chelsea-middenvelder Billy Gilmour, die op de openingsdag van het EK twintig jaar wordt. Nathan Patterson (19 jaar, Rangers) en David Turnbull (21 jaar, Celtic) wachten evenals Gilmour nog op hun eerste interland.

Blikvangers in de selectie van Clarke zijn aanvoerder Andy Robertson (Liverpool), Scott McTominay (Manchester United) en Kieran Tierney (Arsenal). Zij moeten de Schotten bij de hand nemen tijdens de groepsduels met Tsjechië, Engeland en Kroatië. De ploeg staat voor een zware opgave, de laatste twee landen stonden drie jaar geleden namelijk nog tegenover elkaar in de halve finale van het WK.

Maar Schotland krijgt hulp van de Tartan Army, de fans van de nationale ploeg. De wedstrijden tegen Tsjechië en Kroatië worden gespeeld in Hampden Park in Glasgow, met 12.000 toeschouwers op de tribunes.

Onderlinge balans

Voordat het lange wachten eindelijk voorbij is, nemen de mannen van Clarke het in Estadio Algarve op tegen Oranje. In Faro-Loulé, één van de speelsteden van Euro 2004. Een toernooi dat bijna werd bereikt door de Schotten. Na de 1-0 zege in de heenwedstrijd in de play-offs in 2003 tegen Oranje, stelde Nederland in de return dankzij toptalent Wesley Sneijder orde op zaken: 6-0. Zes jaar later beroofde Nederland Schotland van de laatste kans op een WK-ticket door een zege in Glasgow: 0-1.

De laatste interland dateert van 2017, toen won Oranje een oefeninterland met 1-0. Van de 18 interlands met Schotland won Nederland er 9 en werd er 4 keer verloren, 5 keer bleef Oranje steken op een gelijkspel.