<
>

De cijfers van helden en mindere goden uit de Keuken Kampioen Divisie

Met SC Cambuur, Go Ahead Eagles en N.E.C. verliest de Keuken Kampioen Divisie drie ploegen die zorgden voor kleur, maar treuren hoeft de fan van de competitie zeker niet. Een aspect blijft altijd als een paal boven water staan: het tweede niveau van Nederland is een van de meest vermakelijke van de wereld, zo niet de vermakelijkste. Welke spelers zorgden dat het dit seizoen bijna dagelijks een feestje was om deze competitie te volgen? Het valt terug te lezen in de cijfers, want OPTA dook na de play-offs in de statistieken om terug te vinden wie de uitblinkers en de mindere goden van het seizoen waren.

Terwijl De Graafschap-spelers na afloop van een eerder stilgelegde wedstrijd tegen Helmond Sport balen van een misgelopen directe promotie, stapt Alec Van Hoorenbeeck met een glimlach het veld af. Die lach is er niet alleen vanwege de geslaagde missie van de Helmonders, maar de Belg is er in geslaagd om als enige veldspeler dit seizoen elke minuut te spelen. Daarmee is hij de achtste veldspeler in elf jaar tijd die dat in de Keuken Kampioen Divisie voor elkaar krijgt.

Al te opvallend was het seizoen van de rots in de branding bij Helmond niet, vond ook Hans Kraay Jr. “Dit bedoel ik niet denigrerend naar Van Hoorenbeeck toe, maar hij komt uit Mortsel. Ik heb niet het idee dat Brad Pitt uit Mortsel kan komen. Het is niet de plek waar de meest flamboyante Belgen vandaan komen”, zegt Kraay jr. “Zoals bij Antwerpen, Brugge of Knokke. En dat zie je ook wel. Hij is niet zo extravagant, niet overdreven aanwezig.” Almere City-keeper Michael Woud is de enige doelman die elke minuut speelde. Normaliter zijn er meerdere keepers die een heel seizoen vol maken, maar de Nieuw-Zeelander is dit seizoen in zijn uppie.

Benjamin onder de doelpuntenmakers
Dat je leeftijdtechnisch nog geen alcohol mag kopen, betekent niet dat je niet kan scoren in het betaald voetbal. Twee spelers die nog even moeten wachten voor hun eerste alcoholistische consumptie op het terras zijn Lequincio Zeefuik en Amourricho van Axel Dongen. De spelers van FC Volendam en Jong Ajax zijn de enige twee die, voordat ze zeventien kaarsjes op hun verjaardagstaart hebben uitgeblazen, dit seizoen raak prikten. Zeefuik was met zijn 16 jaar en 150 dagen net 75 dagen jonger dan zijn concurrent van de beloften van Ajax. Toevalligerwijs scoorden beiden tegen Telstar.

Om de prestaties van Robert Mühren dit seizoen uit te drukken in cijfers is een beetje alsof je een prestatie beoordeelt van een foutloze oefening. Met 38 doelpunten kwam er niemand in de buurt van de ongekende scoringsdrang van de Volendamse spits van SC Cambuur. Van die 38 goals kwamen er 12 uit strafschoppen. Geen ploeg scoorde vaker vanaf de strafschopstip. Mühren was naast ongekend topscorer ook ongekend millimeterwerkspecialist. De eerste plek in de categorie lat- en paalrakers ging namelijk eveneens naar de neef van Arnold en Gerrie Mühren, die na dit seizoen beter in een huis bestaande uit vensterbanken kan gaan wonen om al het gewonnen goud- en zilverwerk een plek te geven.

Geen dodelijke afmaker
Om vervolgens over te gaan naar de klassementen waarbij Mühren niet kon, of wilde winnen. Zo is het elk jaar opnieuw spannend wie er met de ‘Als-je-niet-schiet-kan-je-niet-scoren-maar-sommige-spelers-kunnen-beter-niet-schieten-troffee’ naar huis gaat. Geloof het of niet, maar met een kansloze uithaal in de laatste secondes van de laatste wedstrijd zorgde TOP Oss-speler Dean Guezen dat Thom Haye een metgezel heeft op plek één.

Haye - die wel met Lecce promoveerde naar de Serie A, maar met NAC niet naar de Eredivisie – stond al weken bovenaan dit minder prestigieuze klassement en zag dat Guezen weinig schotpogingen meer zou ondernemen gezien het feit dat hij mede door een blessure 15 keer niet op het veld stond. In speelronde 37 en 38 kwam de Amsterdammer toch weer binnen de lijnen om prutswerk op maat af te leveren als het om afronden gaat: 29 doelpogingen, 0 treffers. Haye zal de Oss-speler dankbaar zijn dat hij niet in zijn eentje bovenaan predikt in dit lijstje.

Luchtmacht
Nederland geeft over 2021 iets meer dan 660 miljoen euro uit aan de Koninklijke Luchtmacht en wat dat betreft doet Almere City het veel beter door slechts een schijntje van dat bedrag te besteden aan vaderlands gevaarlijkst wapen in de lucht: Thomas Verheydt. Naast dat de Hagenaar twaalf keer scoorde met het hoofd – zeven keer vaker dan nummer twee op de lijst – won ’t Bies verreweg de meest luchtduels. Glynor Plet, toch twee centimeter langer, moest nog 41 kopduels winnen om de roodharige Almere-spits met 197 gewonnen luchtduels te evenaren.

Als een riddergevecht in de Middeleeuwen vochten Nick Doodeman en Mounir El Allouchi dit seizoen om de titel ‘Koning van de assists’. Eerstgenoemde, wiens achternaam het goed zou doen in het tijdperk van 1000 jaar geleden, wisselde halverwege het seizoen van werkgever en kreeg te maken met het oudhollandse gezegde ‘de hennen bij de pinken zetten’. Betekenis: iets met goede bedoelingen doen, maar daar niet de nadelige gevolgen van inzien. In de hoofdstad van Friesland gaf de oud-Volendammer slechts twee assists, terwijl hij er bij zijn oude ploeg nog 8 gaf in 86 minuten voetbal. De Tovenaar uit Roosendaal deed het wat dat betreft beter met veertien beslissende passes. Met het aantal gecreëerde kansen van 92 was er geen maat op de magie van El Allouchi.

Te vaak wordt het succes van Jay Gorter dit seizoen gekoppeld aan de verdedigende muur voor hem bestaande uit Jeroen Veldmate en Sam Beukema. Gorter nam dit seizoen het vijftig jaar staande record van GVAV-doelman Tonny van Leeuwen over met 25 clean sheets. Hoewel misschien niet alles daarvan op het conto van Gorter valt te schuiven, onderstreept de Purmerendse keeper zich ook op basis van het reddingspercentage. Met 82,4 procent tipt er geen sluitpost aan de statistieken van die van Go Ahead Eagles. Zo had de doelman niet alleen de beste cijfers, maar zal hij binnenkort een bedrag met aardig wat cijfers opleveren aan de Vetkampstraat.