<
>

De Boer: "Bij Bergwijn en Tete viel het nieuws het zwaarst"

Bondscoach Frank de Boer ging tijdens een persconferentie in op de EK-selectie die woensdagmiddag naar buiten werd gebracht. Nederland neemt 26 spelers mee, waarbij De Boer aangaf op de laatste dag de laatste knoop te hebben doorgehakt.

De Boer wilde niet zeggen rond wie die laatste keuze ging. Wel wat moeilijke keuzes waren. "Een Kenny Tete. Ryan Babel had ik eerder al geïnformeerd. Steven Bergwijn is ook lastig. Die is er vaak bij geweest. Dat soort keuzes moet je maken. Als trainer vind ik dat niet moeilijk, want het hoort er gewoon bij. Op persoonlijk vlak is het wel lastig. Dan probeer je het zo goed mogelijk over te brengen", zegt de bondscoah, die zijn spelers persoonlijk belde. "Het zijn korte gesprekken. Het liefst wil je aan de andere kant van de lijn misschien heel hard schreeuwen en zo snel mogelijk ophangen. Je wilt het zo snel mogelijk afsluiten, denk ik. Dus het zijn korte gesprekken."

"Je kijkt naar wat jongens kunnen toevoegen aan deze selectie. Je overweegt in welk systeem je gaat spelen, waar een jongen een plek kan vinden. Met de staf ga je elke positie af en dit is in onze ogen de beste selectie. Er waren best een paar spelers die er ook zomaar bij hadden kunnen zitten, maar je moet keuzes maken en uiteindelijk zijn het deze 26 geworden. We hebben er wel een goed gevoel over", zei De Boer, die aangaf dat Bergwijn en Tete het nieuws moelijk konden verteren. "Bergwijn, denk ik. Die was wel heel stil. Kenny denk ik ook. Bij die twee viel het het zwaarst. Dat is ook wel logisch. We zijn er heel lang niet bij geweest op een toernooi en iedereen wil dat meemaken. Ze waren heel teleurgesteld, dat lijkt me duidelijk."

Hoe hij tot die keuzes kwam, was voornamelijk afhankelijk van positie. Daarbij legde hij de keuze voor geen Ryan Babel als volgt toe. "Ten eerste kijk je naar de positie. Dat is normaal gesproken de spits of de linkerkant. Daar heb ik nu gekozen voor Wout Weghorst en Cody Gakpo. Toen ik begon was Cody nog maar net herstellende, dus daar maak je een keuze. Nu in het nadeel van Babel", aldus De Boer.

Coronavaccinatie
"Er zijn net een aantal spelers gevaccineerd", zegt De Boer. "Wij hebben altijd gezegd als KNVB dat eerst de mensen uit de zorg en de mensen die het het hardst nodig hebben voor moeten gaan. Nu vinden wij als KNVB dat we niet voorrang moeten krijgen, maar dat het een keuze kan zijn om ons te vaccineren, vooral de spelers. Die keuze is uiteindelijk gemaakt."

Niet iedereen nam een vaccinatie. "Het is uiteindelijk op vrijwillige basis, of ze het willen of niet", aldus De Boer. "Veel spelers hebben dat genomen, maar ik kan niet iemand dwingen om een spuit in zijn lichaam te zetten. Of dat gaat om drie of vijftien spelers? We hebben niet zoveel spelers. Ik denk dat een stuk of zes het niet hebben genomen. Ik heb tegen iedereen gezegd dat ik het zou doen, net als onze dokter. Maar iedereen moet dat zelf weten." Sommige spelers hebben eerder al een vaccinatie gehad.

Promes mee
Twijfel om Quincy Promes mee te nemen vanwege de strafzaak die hem boven het hoofd hangt, had De Boer niet. "Nee, ik vind van niet. Je bent onschuldig zolang je nog niet veroordeeld bent. In mijn ogen speelt het niet. Hij speelt heel goed bij Spartak, ik denk dat hij van toegevoegde waarde kan zijn.' De bondscoach heeft vooral gekeken naar wat de selectie nodig heeft. "Dat denk ik. Ik durf mijn hand er niet voor in het vuur te steken, maar ik ga ervan uit dat het zo is. Dan kijk ik dus wat mijn selectie nodig heeft. Dan wil ik zo'n speler niet het EK onthouden."

De Boer sluit niet uit dat hij de spelers als rechtervleugelverdediger gaat gebruiken. "Hij is ook een scorende speler. Dat deed hij bij Ajax en dat doet hij bij Spartak ook. In Sevilla heeft hij ook nog wingback gestaan. Omdat we in verschillende systemen kunnen spelen, is hij ook een optie voor die positie."

Blessure Blind
Ook Daley Blind zit bij de 26 spelers, ondanks dat de verdediger van Ajax aan het revalideren is. "Blind staat er harstikke goed voor", zegt De Boer. "Hij is al een week op het veld aan het trainen en zal de 28ste aansluiten. Hij heeft eigenlijk alles al gedaan op het veld, maar hij is nog niet bij de spelersgroep geweest. Ik denk dat we ons qua speelminuten moeten richten op de tweede wedstrijd. Hopelijk kan hij aansluiten bij de groepstraining en vanuit daar progressie boeken. Het zou mooi zijn als hij 6 juni wat minuten kan maken."