<
>

Joey Veerman is de dribbelkoning van de Eredivisie

Gryano Kerk, Joey Veerman, Sergio Peña ESPN (c)

Joey Veerman mag zich de dribbelkoning van het afgelopen Eredivisie-seizoen noemen. De middenvelder van sc Heerenveen had als enige speler met meer dan 100 dribbels een succespercentage van 65%. Maar ook Gyrano Kerk, Sergio Peña en Cody Gakpo krijgen een eervolle vermelding.

De 22-jarige Veerman maakte afgelopen seizoen 109 dribbels en 71 keer deed hij dat met verve. De middenvelder heeft nog een contract in Friesland tot medio 2024, maar lijkt komende zomer op weg naar een droomtransfer.

Teamgenoot Mitchell van Bergen was een stuk minder effectief. Van alle Eredivisie-spelers met minstens honderd dribbels, was de vleugelaanvaller het minst nauwkeurig. Slechts 38% van zijn 117 dribbels waren succesvol. Opvallend is ook dat degradanten Sergio Peña (FC Emmen) en Zinédine Machach (VVV-Venlo) zeer hoog scoren en daarmee zelfs de creatieve AZ’er Calvin Stengs aftroeven. Dat zou erop kunnen wijzen dat Emmen en VVV zeer afhankelijk waren van de individuele klasse van deze middenvelders.

Statistiekenbureau OPTA spreekt van een geslaagde dribbel als een poging om een speler te passeren met de bal aan de voet lukt.

Eervolle vermelding Gakpo
Opvallend is dat geen enkele speler van Ajax, Feyenoord of PSV meer dan 100 dribbels noteerde. Hoe presteerden populaire aanvallers als Steven Berghuis, Dusan Tadic en Cody Gakpo dan in verhouding tot de bovenstaande dribbelaars? Als we kijken naar de spelers van deze topclubs met minstens 60 dribbels, zien we dat niet Tadic of Antony maar Ryan Gravenberch meer dribbelde en dat ook nog eens succesvoller deed.

Bij Feyenoord valt op dat Jens Toornstra en Luis Sinisterra beter dribbelden dan Berghuis. Cody Gakpo is met een succespercentage van 64% de beste dribbelaar van de top-3. Maar zelfs de dribbelkoning van PSV kan zowel qua nauwkeurigheid als aantallen niet tippen aan Joey Veerman.

Een verklaring van het lagere aantal dribbels van spelers van de topclubs zou de speelstijl kunnen zijn. Over het algemeen proberen Ajax, Feyenoord en PSV met positiespel de tegenstander pijn te doen.

Kerk de meest bedrijvige dribbelaar
De meest actieve dribbelaar van de Eredivisie is met stip Gyrano Kerk. Hij ging als enige speler meer dan 200 dribbels aan, namelijk 232. Mike Trésor (Willem II) en Oussama Tannane (Vitesse) komen niet in de buurt van de productiviteit van FC Utrecht-aanvaller. Kerk staat ook op 112 voltooide dribbels, maar zijn succespercentage is met 48% niet heel hoog.