<
>

Nijmeegse vulkaan kan weer uitbarsten dankzij ideale mix van ervaring en jeugd

Pro Shots

N.E.C. is vier jaar na de degradatie in 2017 terug in de Eredivisie. De cirkel is rond voor de club uit Nijmegen, want het was NAC dat N.E.C. in 2017 naar de Eerste Divisie verwees. Nu waren de rollen in de finale van de Keuken Kampioen Play-offs omgedraaid en is de trotse Nijmeegse club terug op het hoogste niveau. Als underdog, een rol die na jaren met hooggespannen verwachtingen op de Nijmeegse vulkaan uiteindelijk het beste bij ze bleek te passen.

Ideale mix

Geen kampioensaspiraties. Geen grote naam als trainer voor de groep. Geen Anthony Musaba, Zian Flemming en Ole Romeny, de smaakmakers van vorig seizoen. De club die qua achterban en historie in de Eredivisie thuishoort, moest een stap terug doen om er uiteindelijk weer twee vooruit te doen.

De focus lag de afgelopen jaren op de jeugd om de club financieel en sportief weer vooruit te helpen, maar juist de routiniers speelden dit jaar ook een belangrijke rol. Spits Rangelo Janga (29), clubman Rens van Eijden (33) en dé surprise als defensieve middenvelder of centrale verdediger: veteraan Edgar Barreto (36). Omringd door talenten als Cas Odenthal (20), Dirk Proper (19), Bart van Rooij (19), Souffian El Karouani (20) en Elayis Tavsan (20) en het sterke middenveldduo Jordy Bruijn/Javier Vet.

Okita promotieheld

Ondanks de uitgebalanceerde selectie kon N.E.C. zich in de reguliere competitie nog net niet meten met de ‘superselecties’ van onder meer SC Cambuur en De Graafschap. Directe promotie verdween definitief uit zicht in de laatste tien speelrondes waarin er vijf keer werd verloren en er slechts 13 punten werden gehaald. De N.E.C.-supporters gingen, ondanks de hunkering naar de Eredivisie, dan ook met lage verwachtingen de play-offs in.

In de Keuken Kampioen play-offs viel echter alles op zijn plaats. Het ambitieuze Almere City werd in eigen stadion vernederd met 4-0 met twee goals van Jonathan Okita. Roda JC moest eraan geloven na een wondergoal van Van Rooij en doelpunten van Janga én Okita. Laatstgenoemde was in finale van de play-offs ook de grote held met de winnende treffer in de thriller tegen NAC.

Meijer degradeerde groots, maar viert nu promotie

Architect achter het succes was Rogier Meijer. Na jaren rumoer met Peter Hyballa, Pepijn Lijnders, clubman Jack de Gier en een opmerkelijk driemanschap nam Meijer alleen het roer over. De man die als speler ooit getroost werd door zijn dochter op de middenstip na degradatie met De Graafschap werkte week in, week uit gestaag aan de promotie van N.E.C. In de luwte en als underdog. De Nijmeegse vulkaan die na de degradatie nog lang napruttelde was even tot rust gekomen.

De selectie was niet dusdanig goed dat er een titel werd geeist. Algemeen directeur Wilco van Schaik mikte op een plaats bij de eerste vijf en komend seizoen op directe promotie. Het Eredivisie-ticket, kwam ondanks een zevende plaats op de ranglijst, onverwachts een jaar eerder.

De nieuwe technische man Ted van Leeuwen, ooit werkzaam voor aartsrivaal Vitesse, kan aan de bak om een Eredivisie-waardige selectie samen te stellen. Al lijkt er in Nijmegen wel een aardig raamwerk te staan. De talenten kunnen zich verder ontwikkelen, 'jonge god' Barreto wil er nog een jaar aan vastplakken en met hulp van 'suikeroom' Marcel Boekhoorn is er misschien weer van alles mogelijk in Nijmegen.