<
>

Lewandowski maakt Bayerns kampioensfeest compleet met recordtreffer

Robert Lewandowski juicht na zijn 41ste doelpunt van het seizoen. Pro Shots

Robert Lewandowski was vanmiddag het stralend middelpunt op een historisch Bayern (afscheids)feestje. Lewagoalski maakte tegen Augsburg in de allerlaatste minuut van het seizoen zijn 41ste Bundesliga-treffer van het seizoen. En schoot daarmee het 49 jaar oude record van Bomber Gerd Müller, dat nooit meer verbroken zou worden, toch uit de geschiedenisboekjes. Na afloop kreeg Bayern de 30ste schaal in het Bundesliga-tijdperk en daarom speelt de Rekordmeister volgend seioen met 5 sterren op de borst. Vooraf nam Bayern afscheid van succestrainer Hansi Flick en zwaaide het bovendien 3 monumenten uit: David Alaba (na 13 jaar), Javi Martinez (na 9 jaar) en Jérôme Boateng (na 10 jaar) vertrekken.

Neewandowski

Het was eigenlijk het enige belangwekkende verhaal van deze derby van Beieren. Dat record van Lewandowski. Nadat hij vorige week tegen Freiburg nog een niet te missen kans liet liggen om zijn 41ste treffer bij te schrijven, wilde het tegen Augsburg ook niet lukken in de eerste helft. Wat de Pool ook probeerde, kans na kans: de bal wilde er niet in. Terwijl om Lewandowski heen de een na de andere goal werd aangetekend. Tot grote vreugde van de 250 toeschouwers: 100 man ziekenhuispersoneel en 100 fans, aangevuld met familie en VIPs.

Gauw de klos

Jeffrey Gouweleeuw, de aanvoerder van Augsburg, opende binnen 10 minuten de score voor Bayern met een eigen doelpunt. Hij kon er niet veel aan doen en anders had Kingsley Coman ‘m wel gemaakt. In de 23ste minuut leek Lewandowski zijn recordtreffer aan te tekenen. Maar tot twee keer toe lag zijn landgenoot Rafal Gikiewicz in de weg. Serge Gnabry had de mogelijkheid om ‘m nog eens terug te leggen op de recordjager, maar hij koos ervoor om het zelf te doen. Via een parel van Jishua Kimmich, een heerlijke streep, en Coman liep Bayern voor rust uit naar 4-0.

Record Neuer

Tussendoor kreeg Augsburg nog een strafschop. Slecht nieuws voor Manuel Neuer, die in de schaduw van Lewandowski ook op recordjacht was. Neuer hield al 204 keer de 0 in de Bundesliga. Net zoveel als Bayern-legende Oliver Kahn. Hij hield de hoop nog levend door de strafschop van Daniel Caligiuri te stoppen. Maar in de tweede helft, waarin Boateng en Alaba na publiekswissels met tranen in de ogen het veld verlieten, moest Neuer toch buigen, nadat André Hahn na een dik uur de 4-1 binnenkopte.

Toch historie

’t Werd in 5 minuten later ook nog 4-2, maar dat was voor de statistieken. Waar het allemaal om draaide vanmiddag, althans die ene. Het zou toch niet? Zou het record van Müller dan toch blijven staan? Lewandowski kreeg weliswaar een paar kansjes, maar veel was het niet. Tot de laatste minuut. Een schot van Leroy Sané, net gekeerd. Maar Lewandowski pikte de bal op, omspeelde nog even Gikiewicz en schoof de 5-2 binnen. Nummer 41 in de laatste 60 tellen van het seizoen. Het zo vurig gewenste slotakkoord van deze historische middag.