<
>

John de Jong over kapitaalinjectie, Ihattaren en volgend seizoen

John de Jong verlengde begin mei zijn contract als technisch manager van PSV tot 2024. De Jong kan na het eerste jaar van Roger Schmidt én een periode waarin hij zelf veel kritiek te verduren kreeg weer vooruitkijken naar de toekomst.

'Beter dan vorig seizoen'

De Jong kijkt vooral naar de positieve punten na het eerste jaar met Roger Schmidt aan het roer: "Sinds 5 jaar hebben we weer Europees overwinterd en uiteindelijk hebben we ons dit seizoen met een tweede plek, Europese overwintering en de kwartfinale van beker zeker verbeterd ten opzichte van vorig seizoen. Nu zitten we in een fase dat we door moeten selecteren en prijzen moeten gaan winnen met PSV."

Blijven Ihattaren en Madueke?

De eerste vraag blijft natuurlijk of de selectie intact blijft. "Uiteindelijk is het bij PSV zo dat we door de coronacrisis flink verlies gaan draaien en dat met transfergelden kunnen compenseren, maar verkopen is niet noodzakelijk", zo weet De Jong.

Toch gaan er zeker spelers vertrekken. "Ik verwacht veel uitgaande transfers. We hebben veel contractspelers en jongens op huurbasis. En jongens die op het EK spelen, ontpoppen zich misschien wel tot dé speler op het EK, dan weet je dat er interesse komt."

Mohamed Ihattaren is niet actief op het EK voor Oranje of Jong Oranje, maar hij werd mede door zo'n moeizame relatie met trainer Schmidt wel gelinkt aan een vertrek. De Jong hoopt dat het niet zover gaat komen. "Ik hoop dat we weer die positieve vibe rondom Mo kunnen krijgen, waardoor hij zich maximaal gaat ontwikkelen en alsnog als topspeler de deur uitgaat."

Ook hoopt De Jong Noni Madueke binnenboord te houden. "Ik vind dat Noni een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt dit seizoen. Beter geworden, sterker geworden een veel betere speler. Uiteindelijk denk ik dat hij volgend jaar nog beter wordt want er zit zo veel potentie in die jongen."

Kapitaalinjectie

PSV kan zelf ook zijn slag slaan op de transfermarkt, dankzij een nieuw financieel plan. Dat geeft De Jong meer mogelijkheden. "We hebben druk gewerkt aan een plan voor een kapitaalinjectie bij de club en kunnen slagvaardiger zijn op de transfermarkt. We kunnen eerder investeren en het het geeft ons meer zekerheid, rust en balans in deze financiële situatie. Maar het is echt niet zo dat alle geld van de kapitaalinjectie naar transfers gaat."

Dat De Jong zijn hand niet op de knip houdt, is wel duidelijk. "Het uitgangspunt is om in ons in elke linie te versterken. We hebben Joël Drommel al gehaald en ik denk dat we achterin versterking zullen halen. Het liefst zou ik voor de voorronde van de Champions League de selectie al compleet te hebben, maar ik kan nu al zeggen dat dat niet gebeurt als de transferwindow tot 1 september duurt."

Op de vraag of Marco van Ginkel blijft kon de technisch manager nog geen uitsluitsel geven, maar De Jong is wel positief. "Ik ben blij om te zien dat hij deze stappen heeft gezet. Als je praat over ervaring, mentaliteit, karakter toevoegen aan de selectie, dan heeft hij wel dat pakket."