<
>

Rechter geeft FC Utrecht geen gelijk in kort geding

FC Utrecht heeft in de rechtbank geen gelijk gekregen. De club spande een kort geding aan nadat de KNVB op verzoek van Feyenoord de finale van de play-offs om Europees voetbal heeft verplaatst van zaterdagavond naar zondagmiddag. Dit ging volgens de club uit de Domstad tegen de reglementen van de play-offs in, maar de rechter ging mee met de lezing van de KNVB.

De rechter oordeelde dat de "bijzondere omstandigheden" waarop de KNVB zich had gebaseerd bij het verplaatsen van de wedstrijd voldoende aanwezig waren. De voetbalbond voelde zich genoodzaakt om Feyenoord als nummer 5 van de Eredivisie het thuisvoordeel te geven. De gemeente Rotterdam heeft de wedstrijd op het oorsprongelijke tijdstip van zaterdagavond verboden vanwege het Eurovisie Songfestival.

'KNVB moet meer empathie tonen'
Thijs van Es, algemeen directeur van FC Utrecht, hoopt vooral dat het de KNVB wakker heeft geschud. "Ik ben teleurgesteld over de uitkomst, maar wat ik het lastigste vind, is de communicatie", zegt hij tegen ESPN. "Denk na hoe je empatisch kan zijn. Niet alleen topsporters moeten in de spiegel kijken en zichzelf verbeteren, dat moet ook de KNVB doen."

Daardoor gaat de wedstrijd zondag om 12:15 uur door in de Rotterdamse Kuip. Feyenoord - FC Utrecht is dan live te zien op ESPN. KNVB-Jurist Mark Boetekees zei na afloop van de uitspraak: "We moesten in deze bijzondere situatie tot een bijzondere oplossing komen."

Vrijdagmiddag stonden beide partijen - FC Utrecht en KNVB/Feyenoord - tegenover elkaar in de Rechtbank Midden-Nederland in Utrecht. De zitting die om 14:00 uur begon duurde, inclusief een pauze van 20 minuten, bijna zes uur. Iets voor 20:00 uur kwam de uitslag.

Utrecht begrijpt KNVB niet
Volgens Utrecht-directeur Van Es, de algemeen directeur van FC Utrecht, is er bij de KNVB "te weinig zorgvuldigheid" geweest in het zoeken naar alternatieven, bijvoorbeeld om het duel op neutraal terrein af te werken. Volgens Van Es opperde de KNVB aanvankelijk Zwolle als speelstad, maar werd dat voorstel meteen ingetrokken. "Het valt niet te begrijpen dat de KNVB moedwillig in strijd met de eigen reglementen handelt", aldus Van Es.

Jim Margry, de advocaat van FC Utrecht, wees ook op de bestaande reglementen waarbij er volgens hem op neutraal terrein gespeeld moet worden als een duel van overheidswege geen doorgang kan vinden. Indien dat niet mogelijk is, is een nederlaag voor de ontvangende partij een feit, zei hij meermaals.

Vakantie geboekt
Volgens Margry is het voor FC Utrecht nadelig als het duel op zondag wordt gespeeld. "FC Utrecht moet dan een reis maken, want de hotels zijn in verband met het Songfestival volgeboekt", aldus Margry tijdens de zitting. "Bovendien hebben spelers hun vakanties al geboekt voor zondag." FC Utrecht meent tevens dat met voortschrijdend inzicht dit scenario voorkomen had kunnen worden, aangezien de datum van de finale van zowel de play-offs als het Songfestival al lange tijd bekend was. Volgens Utrecht stevende Feyenoord - of stadgenoot Sparta - al enige tijd af op de play-offs.

Harro Knijff meldde namens de KNVB dat er wel "een verkenning is gedaan" naar de opties om op neutraal terrein te spelen. "Maar het is ondenkbaar dat een gemeente in Nederland nog als gastheer een hoogrisicowedstrijd als Feyenoord - FC Utrecht gaat faciliteren", aldus Knijff.

Vorig jaar stond de relatie tussen de KNVB en FC Utrecht ook al onder spanning. Utrecht-eigenaar Frans van Seumeren was zeer kritisch bij RTV Utrecht over de rol van de voetbalbond. "Een verschrikkelijk slecht georganiseerde bende", zei hij.