<
>

Gorter beste KKD-keeper, Van de Ven beste talent

Aanvoerders, trainers en het publiek zijn het eens over de beste keeper van de Keuken Kampioen Divisie: Jay Gorter. Weinig wenkbrauwen zullen daarvan fronsen. Go Ahead Eagles-keeper Gorter behield dit seizoen 25 clean sheets en pakte daarmee het record af van Tonny van Leeuwen, die 50 jaar geleden 23 clean sheets noteerde voor GVAV.

Via ESPN.nl/goudenschild kon het publiek stemmen op de beste trainer, speler en keeper van de Keuken Kampioen Divisie. Met Henk de Jong als beste trainer en Robert Mühren als beste speler viel SC Cambuur in de prijzen, maar een Gouden Schild werd ook uitgereikt in Deventer. Gorter en familie waren ontzettend trots toen ten gehore werd gebracht dat de doelman is uitgeroepen tot beste keeper van de competitie.

Gorter werd in 2019 overgenomen uit de jeugdopleiding van AZ en wist na een lastig proces een plek onder de lat af te dwingen. Met voor zich het centrum Jeroen Veldmate en Sam Beukema bleek scoren tegen Gorter een taak die maar weinig ploegen bleek weggelegd. De 20-jarige sluitpost incasseerde over 37 wedstrijden slechts 25 doelpunten. Elf minder dan SC Cambuur-keeper Sonny Stevens, die na hem het minst gepasseerd werd.

Naast Gorter en Stevens waren ook Helmond Sport-doelman Stijn van Gassel en NAC Breda-keeper Nick Olij genomineerd, maar gestemd werd er massaal op Gorter. De speler van de Eagles is naast minst gepasseerde doelman van Nederland ook de Nederlandse keeper met de meeste clean sheets. Tim Krul, kampioen met Norwich City in de Championship, volgt met 18 clean sheets. Dat Ajax bezig om Gorter terug naar de club te halen nadat hij in 2014 werd weggestuurd uit de Amsterdamse jeugdopleiding, na daar vier jaar onderdeel van uit te hebben gemaakt, is geen vreemde keuze.

Beste talent
Het publiek had geen inbreng bij het kiezen van het beste talent van de Keuken Kampioen Divisie, maar weinigen zullen verbaasd zijn dat de keuze van trainers en aanvoerders is gevallen op Volendam-verdediger Micky van de Ven. In maart nam hij op 19-jarige leeftijd de aanvoerdersband over van Boy Deul en daarmee zal hijzelf toch ook even gedacht hebben aan Matthijs de Ligt, die op die leeftijd aanvoerder van Ajax was.

Van de Ven, inmiddels 20 jaar, gaf na de uitschakeling van zijn Volendam in het Rat Verlegh Stadion aan dat hij verwacht volgend seizoen geen onderdeel uit te maken van Volendam. Een stap naar de Eredivisie of wellicht naar het buitenland staat op de planning voor de lange centrumverdediger, die nog een contract tot 2023 heeft en daarmee geld in het laatje van Volendam zal brengen.

De statistieken van de Wormenaar spreken in zijn voordeel. Van alle spelers in de Keuken Kampioen Divisie die minimaal acht wedstrijden hebben gespeeld noteerde Van de Ven de hoogste passnauwkeurigheid. 91,7 procent van zijn passen kwamen aan en daarmee had hij een grote verdienste in de zesde plek van de Volendammers op de eindranglijst. Naast zijn uitstekende passes is Van de Ven het type verdediger dat niet bang is om naar voren te trekken. Van alle verdedigers in de competitie was het Van de Ven die het meest succesvol was in zijn dribbels met 65,5 procent.