<
>

Robben stopt: kwetsbaar, zeer succesvol en liefhebber pur sang

Arjen Robben heeft definitief een streep gezet door zijn actieve voetbalcarrière, dat maakte hij via Instagram bekend. De 96-voudig international werd in vier verschillende landen maar liefst twaalf keer kampioen. Robben is met twaalf landstitels nog altijd de Nederlander met de meeste kampioenschappen ooit.

"Na de laatste wedstrijd heb ik gezegd dat ik de tijd zou nemen om een weloverwogen beslissing te nemen over de toekomst. Vrij snel na de laatste wedstrijd ben ik weer gaan trainen", aldus Robben op Instagram.

"Voor mij was het belangrijk de opgebouwde fitheid van de maanden ervoor vast te houden en niet te ver terug te vallen. Zo kon ik tegelijkertijd ervaren of het vanuit fysiek oogpunt goed aanvoelde en het realistisch was om nog een jaar door te gaan. Alleen het lijf gaf me niet het goede gevoel en het vertrouwen dat ik nodig had. Daarom heb ik besloten er mee te stoppen."

De aanvaller speelde, ondanks de vele blessures, meer dan 700 wedstrijden op het allerhoogste niveau. Reden genoeg voor een overzicht van één van de grootste voetballers uit de Nederlandse geschiedenis.

FC Groningen (2000-2002)
Als 12-jarig jochie verruilt Robben zijn vertrouwde dorp Bedum voor de grote stad. De talentvolle linkspoot verlaat de jeugd van VV Bedum voor de C-junioren van FC Groningen. Vier jaar later mag hij debuteren bij de Trots van het Noorden. Jan van Dijk laat de dan pas 16-jarige Robben op 2 december 2000 invallen tegen RKC.

Hoewel het talent van zijn acties en dribbels afdruipt, maakt Robben namens Groningen slechts acht doelpunten in de Eredivisie in 46 wedstrijden. Ajax, Feyenoord en PSV hebben de jonge aanvaller al snel op de korrel. Robben kiest uiteindelijk voor een overstap naar Eindhoven. PSV betaalt in de zomer van 2002 bijna tien miljoen gulden voor Robben.

PSV (2002-2004)
Bij PSV werkt Robben letterlijk aan zijn naamsbekendheid. Niemand noemt de linkspoot meer Arjan Robben, in zijn periode bij Groningen een veelgemaakte fout. In Eindhoven werkt Robben aan zijn rendement. In zijn eerste seizoen maakt de vleugelaanvaller -voornamelijk als linksbuiten- maar liefst 13 doelpunten in 33 competitieduels. Robben wordt ook direct landskampioen.

In het tweede seizoen krijgt de publiekslieveling eigenlijk voor het eerst te maken met blessureleed. Door een aanhoudende hamstringblessure komt Robben in zijn tweede PSV-seizoen tot 23 competitieduels. Voorzitter Harry van Raaij ziet Manchester United een bod uitbrengen op Robben van 7,5 miljoen euro en zegt dan dat ze ‘voor die prijs alleen zijn shirt met een handtekening mogen hebben’. Robben gaat uiteindelijk voor achttien miljoen euro naar Chelsea.

Chelsea (2004-2007)
Robben speelt in totaal drie seizoenen bij Chelsea. Ook in Engeland kent de linkspoot, die dan al is uitgegroeid tot een vaste Oranje-international, succes. Robben wordt twee keer kampioen in de Premier League en wint ook de FA Cup.

De Nederlander wordt bewierookt vanwege zijn combinatie van snelheid en techniek, maar krijgt vanwege zijn blessures én schwalbes ook te maken met flinke kritiek. In totaal scoort Robben in 67 Premier League-duels 15 keer.

Real Madrid (2007-2009)
In de zomer van 2007 verkast de aanvaller naar Real Madrid. De Koninklijke legt 35 miljoen euro neer voor de dribbelaar. Robben komt in zijn eerste jaar tot slechts 21 competitieduels, de reden is zoals zo vaak weer blessureleed. Volgens Spaanse artsen zou dit komen door de loophouding van Robben. Schrale troost: de Nederlander wordt ook in Spanje kampioen.

In zijn tweede seizoen is de Nederlander belangrijker voor Real met 7 goals in 29 wedstrijden in La Liga. Als Florentino Pérez terugkeert als president van Real vertrekt de Nederlandse enclave uit Madrid. Robben voelt zich net als zijn landgenoten slecht behandeld en gaat voor 25 miljoen euro naar Bayern München.

Bayern München (2009-2019)

De meest succesvolle periode uit zijn glansrijke loopbaan beleeft Robben in München, waarmee hij in 2013 de Champions League wint. De aanvaller, die nu steevast aan de rechterkant speelt, maakt tegen Borussia Dortmund het winnende doelpunt in de slotfase. De honger naar prijzen wordt bij Der Rekordmeister maar niet gestild. Robben wordt maar liefst acht keer kampioen met Bayern en pakt vijf keer de nationale beker. Toch zijn er ook strubbelingen.

Na het succesvolle WK in 2010 krijgt Robben de bijnaam ‘de man van glas’, omdat hij vaker ontbreekt in de selectie en clubicoon Franz Beckenbauer noemt de succesvolle aanvaller té egoïstisch. Er zijn in München twijfels, zoals zo vaak, over de fitheid van de explosieve Robben. Maar in 2015 verlengt hij dan toch zijn contract.

In 2017-18 wordt hij de meest scorende Nederlander in de Bundesliga ooit en de meest scorende niet-Duitser van Bayern, een record dat hij trouwens snel daarna kwijtraakt aan zijn Poolse ploeggenoot Robert Lewandowski. In zijn laatste Bundesliga-duel scoort Robben in de kampioenwedstrijd tegen Frankfurt. Het is doelpunt nummer 99 in de Bundesliga. De cirkel is -bijna- rond. Met een totaal van 144 goals in 309 duels voor Bayern is zijn rendement ongekend hoog.

Oranje (2003-2017)
De linkspoot neemt namens Oranje deel aan drie EK's (2004, 2008 en 2012) en drie WK's (2006, 2010 en 2014). Met 96 interlands staat Robben negende op de lijst met meest gespeelde wedstrijden voor Oranje. Alleen Robin Van Persie, Klaas-Jan Huntelaar en Patrick Kluivert scoorden vaker in Oranje dan Robben (37 doelpunten).

Toch zal de teen van Spanje-doelman Iker Casillas voor altijd onlosmakelijk zijn verbonden aan Arjen Robben, vanwege de enorme kans tijdens de WK-finale in Zuid-Afrika. In 2010 wordt hij genomineerd voor de Gouden Bal, net als in 2014. In dat jaar wordt hij Robben wel verkozen tot Nederlands Sportman van het Jaar.

In 2017 neemt Robben afscheid van het Nederlands elftal. Dat doet hij als een ervaren en belangrijke aanvoerder, met twee doelpunten tegen Zweden.

FC Groningen (2020-2021)
Als Robben in 2019 na stopt bij Bayern als 35-jarige zegt hij dat hij ernaar uit kijkt om meer tijd door te brengen met zijn vrouw en kinderen. Toch kunnen Groningen-directeuren Wouter Gudde en Mark-Jan Fledderus de voetbalvedette overhalen om een rentree te maken bij de club waar het ooit begon. FC Groningen is hot en de shirtjes met rugnummer 10 gaan als warme broodjes over de toonbank. In de oefencampagne tegen Arminia Bielefeld scoort Robben in het stadion, dat hij zelf ooit opende.

Maar zoals bijna bij iedere club van Robben is daar een weer een grote keerzijde. 13 september 2020, de dag die helemaal in het teken staat van de Eredivisie-rentree van Robben, wordt plotseling verpest. De Groningen-captain valt tegen zijn oude liefde PSV uit na een half uur met een kuitblessure. Na een revalidatie, die Robben zou beschrijven als zijn zwaarste ooit, krijgt Nederland op 9 mei 2021 eindelijk te zien waartoe de 37-jarige Robben tot in staat is. Met twee assists tegen FC Emmen neemt hij een glansrol op zich.

De impact van de terugkeer van Robben in de Eredivisie was groots, de speelminuten waren miniem. De Man van Glas stelde zich in zijn laatste seizoen als voetballer kwetsbaar op. De liefde voor het voetbal was groter dan zijn ego.