<
>

Eredivisie 2020/21: Keepers onder de loep

ANP Foto

Het leven van een keeper kan ondankbaar zijn. Een slecht moment en iedereen lijkt de vele reddingen te zijn vergeten. Het seizoen is achter de rug, dus tijd om de sluitposten uit de Eredivisie onder de loep te nemen. Welke keepers maakten indruk en welke keepers kunnen beter even wegkijken?

Hoge Amsterdamse reddingspercentages

De doelmannen van Ajax waren dit seizoen goed voor het hoogste reddingspercentage. André Onana keerde 80 procent van de schoten die op zijn doel afkwamen en bij Maarten Stekelenburg lag dat percentage op 78.8 procent. De noodgedwongen keeperswissel zorgde dus niet voor problemen bij de Amsterdammers.

In Rotterdam vond er regelmatig een wisseling van de wacht plaats. Nick Marsman kwam vaker dan verwacht in actie, omdat Justin Bijlow geregeld tegen een blessure aanliep. Ondanks sterke optredens van Marsman, kreeg Bijlow toch elke keer weer de voorkeur. Dit terwijl de cijfers in het voordeel blijken te zijn van de doelman die naar Inter Miami vertrekt. Marsman is na de Amsterdamse goalies namelijk de keeper met het hoogste reddingspercentage: 77.9 procent. Bijlow eindigde het seizoen met 72.5 procent, wat hem op plek zes brengt in dit klassement.

Dat betekent dat er nog twee keepers beter presteerden op dit gebied. Dit zijn Remko Pasveer (Vitesse) op nummer vijf en Kostas Lamprou (RKC) op nummer vier. De Griekse doelman van RKC is de opvallendste naam. Hij sloot dit seizoen af met een reddingspercentage van 73 procent. Lamprou geeft hiermee keepers als Yvon Mvogo (PSV), Joël Drommel (FC Twente), Sergio Padt (FC Groningen) en Marco Bizot (AZ) het nakijken.

Lamprou keert meeste ballen

RKC vocht dit jaar tegen degradatie, waardoor doelman Lamprou veel werk moest verrichten. De sluitpost keerde in het seizoen 2020/21 maar liefst 151 ballen. Het meest van alle keepers in de Nederlandse competitie. Op nummer twee staat Thorsten Kirschbaum van VVV-Venlo. Zijn 120 reddingen konden de Limburgse club niet van degradatie behoeden.

Er waren nog twee keepers die dit seizoen meer dan honderd reddingen moesten verrichten, namelijk Joël Drommel (111) en Heerenveen-doelman Erwin Mulder (106). Pasveer bleef met 99 reddingen net net onder die grens.

Clean sheets

Iedere keeper gaat een wedstrijd in met het doel om een clean sheat af te leveren. Dit seizoen hielden Pasveer en Padt het vaakst hun doel schoon: twaalf keer. PSV-doelman Mvogo volgt met elf keer de nul. Maduka Okoye (Sparta), Bizot en Mulder speelden tien wedstrijden zonder te moeten vissen.

Maarten Paes (FC Utrecht) en Alexei Cosolev (Fortuna Sittard) keepten de meeste wedstrijden zonder ook maar één keer het doel schoon te houden. Zij kwamen allebei acht keer in actie, maar wisten de tegenstander in al die duels niet van scoren af te houden. Zij staan dan ook allebei niet meer onder de lat bij hun club.

Meeste fouten met tegentreffer als gevolg

Uit Opta-statistieken blijkt dat Janis Blaswich dit seizoen de duurste fouten heeft gemaakt. De Heracles-doelman moest dit seizoen de bal vier keer uit het net halen nadat hij duidelijk de fout in was gegaan. Bij de rest van de keepers uit de Eredivisie kwam dat aantal niet boven de twee uit.