<
>

De Graafschap stuurt Snoei de laan uit na dramatische week

Mike Snoei is niet langer trainer van De Graafschap. Het mislopen van promotie naar de Eredivisie heeft de clubleiding doen besluiten de samenwerking op te zeggen. Snoei had nog een contract tot medio 2022 in Doetinchem.

In een tijdsbestek van acht dagen vergooide De Graafschap alle kansen op promotie naar de Eredivisie. De Graafschap kreeg twee keer de kans om een plek in de Eredivisie af te dwingen, maar faalde daarin. Tegen Jong Ajax bleef het steken op een gelijkspel, waarna het in de laatste competitiewedstrijd tegen Helmond Sport moest gebeuren voor de ploeg van Snoei. Alleen een overwinning was voldoende om direct te promoveren.

Roda in de play-offs
Helmond Sport werkte echter niet mee aan het geplande feestje en hield de Superboeren van scoren af: 0-0. Door dit resultaat ging Go Ahead Eagles met de Eredivisieplek aan de haal. De Graafschap kon zich opmaken voor de Keuken Kampioen play-offs, waarin Roda JC wachtte.

Het aangeslagen De Graafschap werd een prooi voor de Limburgers, die er met een 2-3 zege vandoor gingen op De Vijverberg. De Eredivisiedroom spatte definitief uiteen en de kritiek zwengelde aan. Legio kansen werden er gemist tegen Jong Ajax en Helmond Sport. Het ontbrak De Graafschap aan geluk, maar aanvoerder Ted van de Pavert erkende na het duel met Roda JC dat er te weinig progressie was geboekt in het veldspel.

Geen perspectief
Snoei slaagde er niet in de missie met De Graafschap te voltooien, maar zag desondanks voldoende perspectief om door te gaan. De druk vanuit de achterban werd echter de afgelopen dagen echter zo groot dat de clubleiding zich genoodzaakt voelde de samenwerking met de Rotterdammer te beëindigen.

"Wij hebben Mike leren kennen als een keiharde werker, die een groep lang scherp weet te houden en die tot de laatste minuut heeft gevochten voor promotie. Er is twijfel of deze manier van werken drie seizoenen in de Keuken Kampioen Divisie vol te houden is. Dan is het beter om nu de conclusie te trekken en niet door te gaan", aldus manager voetbalzaken Peter Hofstede op de site van de Superboeren.

'Doet me pijn'
"Ik kijk terug op twee fantastische jaren bij een geweldige club", legt Mike Snoei uit op de site van De Graafschap. "Ik ben trots op mijn selectie en staf, we hebben tot het einde geknokt op zoek naar dat ultieme doel. Een geweldig woord van dank aan de supporters van De Graafschap. Ondanks alle coronabeperkingen bleven zij de club tot de laatste seconde steunen met imposante acties. Het doet mij dan ook pijn dat wij samen één doelpunt tekort kwamen voor de zo gewilde promotie."

Snoei kwam in 2019 bij de club, nadat hij daarvoor in de Keuken Kampioen Divisie twee seizoenen coach was van Telstar. Snoei werkte eerder in Oekraïne, India, China, Qatar en Griekenland en daarvoor bij Go Ahead Eagles, Sparta en Vitesse. In zijn eerste seizoen bij De Graafschap leken de Superboeren ook te promoveren, maar ging dat feest niet door omdat het seizoen niet werd afgespeeld door corona.