<
>

Sneijder met rondreizende EK-beker langs handhavers en zorgpersoneel Amsterdam

Pro Shots

De beker die de winnaar van het EK voetbal op 11 juli ontvangt, is in Amsterdam. De bokaal maakt een tour langs de elf gastlanden van het EK. Toernooidirecteur Gijs de Jong, ambassadeur Wesley Sneijder, de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim en directeur Henk Markerink van de Johan Cruijff ArenA ontvingen de beker op de Magere Brug in Amsterdam, die ook staat afgebeeld op het Nederlandse EK-logo.

Ze maakten met de beker een rondje door Amsterdam. Zo ging het gezelschap langs Amsterdamse handhavers en langs verplegend personeel van stadsziekenhuis OLVG. "Voor ons zijn de mensen die heel hard werken om het coronavirus onder controle te krijgen de echte kampioenen", aldus Kukenheim. "Zij staan dag en nacht klaar om alles in goede banen te leiden. We hebben hier enorm veel respect voor en hopen met ons bezoek een hart onder de riem te kunnen steken."

De EK-beker maakt zaterdag een ronde door Nederland. Zo mag oud-keeper Hans van Breukelen weer even de trofee vasthouden die hij in 1988 met Oranje veroverde.

Drie groepsduels
Amsterdam huisvest vier EK-wedstrijden, waaronder de drie groepsduels van het Nederlands elftal. Oranje start het toernooi op 13 juni tegen Oekraïne en speelt daarna in de Arena tegen Oostenrijk (17 juni) en Noord-Macedonië (21 juni). Op 26 juni staat in Amsterdam een duel uit de achtste finales op het programma. Naar verwachting kunnen volgende maand minimaal 12.000 toeschouwers de Arena in. "We kijken uit naar de unieke sportzomer die weer vreugde en saamhorigheid brengt", zegt De Jong. "De mentale zuurstof waar we met elkaar zo naar verlangen."

De Nederlandse dj Martin Garrix lanceerde vrijdag de officiële EK-single, die hij samen met Bono en The Edge van U2 heeft gemaakt. Het nummer 'We are the people we've been waiting for' wordt live gespeeld tijdens de openingsceremonie van het EK op 11 juni in Rome.

Frank de Boer maakte vrijdag zijn voorlopige EK-selectie bekend. Weet jij het beter dan de bondscoach? Stel dan hier jouw eigen Oranje-selectie (26 spelers) samen.