<
>

De Graafschap tussen ongeloof en geloof in race om promotie

De Graafschap dacht na het gelijkspel tegen concurrent Almere City zeker te zijn van promotie, maar kon het in de laatste twee duels niet afmaken. Zowel tegen Jong Ajax als Helmond Sport liet de ploeg kans op kans liggen om het Eredivisie-ticket veilig te stellen.

De Superboeren maken zich na die twee enorme mokerslagen nu op voor de play-offs waarin drie rondes overleefd moeten worden. Roda JC is zaterdag de eerste tegenstander. En het vertrouwen is er, ondanks de enorme kater van woensdagavond, nog steeds bij trainer Mike Snoei, middenvelder Elmo Lieftink en verdediger Jasper van Heertum.

Niet te bevatten

Mike Snoei was er na het gelijkspel tegen Jong Ajax volledig van overtuigd dat zijn groep het alsnog af zou maken, maar ook tegen Helmond Sport ging het mis. "Het is bijna niet te bevatten dat we niet twee of drie goals hebben gemaakt. Iedereen is nog steeds enorm teleurgesteld."

Snoei probeert de teleurstelling om te zetten in positivisme: "Er valt een bepaalde druk weg, want iedereen had ons als favoriet bestempeld en dat is nu minder. Dan zijn we maar geen favoriet dat is ook wel een keer goed." Toch wil de trainer zijn ploeg niet in de underdogrol plaatsen. "We hebben 77 punten gehaald en ook heel veel dingen goed gedaan."

Nog steeds een 'hele goede kans' op promotie

Maar De Graafschap treft met Roda JC wel een 'serieuze tegenstander' volgens Snoei. "Roda gaat ervoor. Die hebben ook een prima selectie, ze hebben zich geweldig versterkt in de winterstop".

Toch heeft de trainer van de Superboeren nog 'honderd procent' vertrouwen in de goede afloop. "Als je dat niet hebt, moet je er niet eens aan beginnen. Dan moet je hem schriftelijk afdoen. Wij hebben met twee thuiswedstrijden nog steeds een hele goede kans om die finale te spelen volgende week zondag om 18.00 uur. Als dat een Eredivisie-club is dan kan je je borst nat maken en anders hebben we een nog grotere kans."

Erg weerbaar

Middenvelder Elmo Lieftink kon de teleurstelling niet meteen van zich af zetten. "Ik heb weinig slaap gehad die nacht, veel nadenken, elke kans herbeleven in bed, het was geen fijne nacht."

Go Ahead Eagles, de oude ploeg van geboren Deventenaar Lieftink, ging wel rechtstreeks naar de Eredivisie. "Ik gun het de jongens waarmee ik gespeeld heb heel erg. Ik had het alleen liever andersom gezien."

Ook na een nacht met weinig slaap heeft de begaafde linkspoot nog vertrouwen in een goede afloop tijdens de play-offs. "De realiteit is dat we morgen al weer spelen. Alles moet wijken om morgen een resultaat te halen. Dat leeft heel erg in de groep. We zijn heel erg weerbaar, dus ik heb er een goed gevoel over. Ik heb er alle vertrouwen in dat wij nog drie wedstrijden gaan spelen."

Geloof is er nog

Jasper van Heertum, die zowel tegen Jong Ajax als Helmond Sport een grote kans miste kon wel door de grond kon zakken na twee mislukte promotieduels. "Het is niet te beschrijven hoe de bal er niet in is gegaan. Ik heb er de hele nacht van wakker gelegen. Ik kreeg ook nog een kopkans, die spookt dat door je hoofd."

Toch kijkt Van Heertum al vooruit naar het duel met Roda JC: "Je kan niet te lang in de teleurstelling blijven zitten. Het belangrijkste is dat wij als er groep nog in geloven. Ik denk dat wij morgen met heel veel strijd en energie de strijd weer aangaan."