<
>

Sparta houdt pole positon in strijd om laatste play-off ticket

Sparta-supporters buiten het stadion vieren een klein feestje met de spelers na de 0-0 tegen Utrecht. Pro Shots

Sparta Rotterdam heeft na speelronde 33 nog steeds de beste papieren om achtste te worden in de Eredivisie en zo het laatste play-offticket te pakken. Heracles staat weliswaar op gelijke hoogte, ook 44 punten, maar heeft een flink minder doelsaldo. Fortuna Sittard speelde gelijk tegen Vitesse en is daarmee ook zo goed als uitgeschakeld. Het zou nog op gelijke hoogte kunnen komen met Sparta en Heracles, maar qua doelsaldo houdt ’t niet over. Voor sc Heerenveen en FC Twente is de Europese droom na speelronde 33 uiteen gespat.

Sparta speelde op het eigen Kasteel met 0-0 gelijk tegen FC Utrecht. De beste kansen waren voor de bezoekers, maar Sparta heeft in de Nigeriaan Maduka Okoye een zeer betrouwbare doelman. Hij verijdelde onder meer kansen van Gyrano Kerk. Sparta liep wel tegen wat ‘collateral damage’ op.

Uitgerekend Tom Beugelsdijk liep vlak na rust tegen een gele kaart op, hij trapte Sander van der Streek op de hakken. Het leidde tot een klein opstootje. Had iemand dan misschien een lullige opmerking gemaakt over Beugelsdijk en kaarten pakken? Na het duw- en trekwerk kreeg ook Sparta-captain Adil Auassar (en Adam Maher van Utrecht) geel. Zowel Beugelsdijk als Auassar stonden op scherp en missen dus nu het competitieslot in Heerenveen, waarin Sparta het matchpoint af kan maken.

Heracles Almelo en Feyenoord hielden elkaar in Almelo keurig in evenwicht. Hopend op een bevlieging van aan de ene kant Rai Vloet en aan de andere kant de van een schorsing teruggekeerde Steven Berghuis. Maar de ‘spielmacher’ van Heracles haalde het einde van de wedstrijd niet. Na dik 50 minuten schoot ’t Vloet in de hamstring. Het is afwachten of het einde seizoen is voor de Almelose man van het seizoen. En na ruim 60 minuten voetballen werd ’t allemaal nog erger voor de Almeloërs. Janis Blaswich is doorgaans een baken van rust in het doel van Heracles, maar blunderde bij een schot van Orhan Kökcü. De Duitser promoveerde een makkelijke vangbal tot doelpunt.

Heracles kreeg al 4 minuten later de gelijkmaker in de schoot geworpen. Ismail Azzaoui werd door Eric Botteghin ongelukkig aangetikt. Strafschop oordeelde de arbitrage. De voor Vloet ingevallen Sinan Bakis schoot feilloos binnen, 1-1. Hij is inmiddels in de dubbele cijfers beland, de Turkse Duitser. Heracles moet nu wel stunten bij AZ in Alkmaar om de play-offs nog te gaan halen. En dan nog is het afhankelijk van Sparta. Heracles heeft een doelsaldo van -6. Sparta precies 0.

Fortuna Sittard leek Vitesse te verrassen, maar de 3-3 van Loïs Openda ver in blessuretijd is een dure voor de Limburgers. De achterstand op Sparta en Heracles is nu 3 punten. Fortuna moet nu hopen dat zowel Sparta als Heracles verliezen. En in de slotwedstrijd tegen Willem II moet ’t een verschil van 7 goals repareren.

FC Twente verloor met 2-1 bij RKC, terwijl sc Heerenveen 3-1 onderuit ging bij Emmen. Beide zaten op het vinkentouw, maar het elastiek is nu geknapt.