<
>

Stentler: "Parsons goede keuze als opvolger Wiegman"

Het lijkt een kwestie van tijd voordat de KNVB Mark Parsons aankondigt als opvolger van Sarina Wiegman, die na de Olympische Spelen zal afzwaaien als bondscoach van ons nationale vrouwenelftal. Oud-international Leonne Stentler zou de aanstelling van de Brit een goede keuze vinden. Parsons boekte veel successen als clubtrainer, maar de 34-jarige Engelsman heeft nog geen ervaring als bondscoach. Stentler: "Dat vind ik wel spannend. Ik had natuurlijk liever een coach gezien die ervaring had bij een nationaal elftal, maar dit zou wel een goede tweede optie zijn. Ik ben gewoon blij dat ze in het buitenland zijn gaan kijken. Dat hadden ze veel eerder moeten doen."

Droomkandidaat onrealistisch

Het profiel wat de KNVB aan het begin van de zoektocht schetste was volgens Stentler niet realistisch: "Eerst wilde de KNVB een Nederlandse bondscoach. Een grote naam met de juiste papieren en de wil om het vrouwenelftal te coachen. Ik heb vanaf dag één gezegd dat die kandidaat er niet is. Internationaal lopen er veel topcoaches rond die ervoor open zouden staan om het Nederlands elftal te trainen. Jill Ellis (vrouwelijke coach van het jaar in 2015 en 2019) bijvoorbeeld, die openlijk solliciteerde. Ik had graag gezien dat Emma Hayes (coach Chelsea) of Casey Stoney (die woensdag haar afscheid aankondigde bij Manchester United) benaderd zouden worden. Toen de KNVB zag dat de geschetste droomkandidaat niet realistisch was, werd er pas naar het buitenland gekeken. Hayes zou voor mij de ultieme coach zijn. Zij is een goede manager en kan inidviduen en het team beter laten spelen."

Van talenten naar grote sterren

Parsons is momenteel de coach van het Amerikaanse Portland Thorns. Voorheen was hij onder meer actief als trainer bij de vrouwenafdeling van Chelsea. "Hij is goed in het ontwikkelen van talenten en was bij Chelsea dan ook meer een talentencoach. Zo begon hij ook bij DC United onder 20", aldus Stentler. "Bij Western Spirit in Australië begon hij als hoofdcoach en sindsdien heeft hij zich op clubniveau bewezen. Hij kreeg ondanks zijn jonge leeftijd ook grote sterren als Alex Morgan en Becky Sauerbrunn aan het voetballen."

De trainersstaf

Een nieuwe coach betekent vaak ook een nieuwe staf. "Jessica Torny (Coach Nederland Vrouwen Onder 19) wordt waarschijnlijk de assistent van Parsons. Dat is al een soort van gegarandeerd. Zij kwam eerst ook al ter sprake als opvolger van Wiegman", vertelt Stentler. Nadine Angerer is de coach van de keepsters van Portland Thorns, het team van Parsons. Zij won tijdens haar carrière met het Duitse elftal meerdere WK's en EK's. Daarnaast werd ze zelfs nog uitgeroepen tot speelster van het jaar 2013. "Ik hoop dat hij haar meeneemt."

Eerste test: WK-kwalificatie

Het grote verschil tussen het trainen van een club en land is volgens Stentler de contactmomenten. "Je hebt veel minder direct contact. Dus minder tijd om aan het spel te werken en te bouwen aan het teamgevoel. Hij zal hiervoor wat tijd nodig hebben." De speelsters hebben ook ongetwijfeld tijd nodig. "Vanuit de selectie kwam eerst de wens voor een Nederlandse coach. Een aantal zal moeten wennen aan een buitenlandse trainer. Veel zijn het ook al gewend bij hun clubs."

Er staat Parsons gelijk een test te wachten, want hij moet in september beginnen met de WK-kwalificatie, waarin onder meer IJsland en Tsjechië de tegenstanders zijn. "Nederland heeft een makkelijke loting. Het team is nu zo ver dat het schandalig zou zijn als ze de kwalificatie niet doorkomen", aldus Stentler.

End of an era

Eerst staat de Olympische Spelen nog op het programma, nog met Wiegman als coach. "Het team zal deze bizarre periode onder haar leiding goed wil afsluiten. Het is 'the end of an era'. Gevoelsmatig zal dat echt wel iets doen. Sommige speelsters zullen waarschijnlijk afzwaaien, dat speelt op dat vlak ook een rol."

Perfect stopmoment

Na Tokio neemt Wiegman dus afscheid van het Nederlandse vrouwenelftal. Volgens Stentler een perfect moment om te stoppen. "Niemand zal haar prestaties zomaar evenaren. Het team is nu op elkaar ingespeeld, maar er moet verjongd worden. Dat is een mooie taak voor de nieuwe coach. Op zoek naar de nieuwe perfecte elf."