<
>

Dreun voor Oranje: Van Dijk definitief niet naar EK

Virgil van Dijk gaat definitief niet mee met Oranje naar het EK komende zomer. De verdediger heeft deze moeilijke beslissing moeten maken na zijn zware knieblessure.

"Ik baal enorm dat ik het EK moet missen en ik Nederland niet kan helpen", zegt Van Dijk tegenover het clubkanaal van Liverpool. "Maar de dingen zijn zoals ze zijn. Ik moet het accepteren, we moeten het allemaal accepteren. Met alles dat er speelt, voel ik dat het fysiek gezien de juiste beslissing is om niet naar het EK te gaan. Ik ga nu in de zomer de laatste fase van de revalidatie in. De volledige focus gaat uit naar het nieuwe seizoen."

De 29-jarige Van Dijk gaat verder: "Ik denk dat dit de juiste beslissing is als je kijkt naar het hele plaatje. Het is lastig, maar ik heb er vrede mee."

Race tegen klok
De 29-jarige verdediger die 38 interlands speelde was nog nooit actief was op een eindtoernooi namens het Nederlands elftal. De aanvoerder scheurde in oktober vorig jaar zijn kruisband na een grove charge van Everton-doelman Jordan Pickford. Van Dijk begon toen aan zijn race tegen de klok en deelde de afgelopen maanden regelmatig hoopgevende beelden. Het EK, dat op 13 juli van start gaat, komt echter te vroeg.

Afgelopen zondag liet bondscoach Frank de Boer bij Goedemorgen Eredivisie op ESPN weten dat hij nog hoopt zou hebben op EK-deelname van zijn aanvoerder. "Ik vind dat hij moet beslissen, het is zijn carrière. Ik kan mij voorstellen dat hij in een spagaat zit. Kan ik wat betekenen voor Oranje? Ik hoop dat hij reuzenstappen in zijn revalidatie heeft gemaakt."

De Boer maakt komende vrijdag zijn voorselectie bekend. Landen mogen dit jaar bij hoge uitzondering eenmaal 26 spelers meenemen.