<
>

De kampioen krijgt vaak bloemen, soms een erehaag

Hoe ontvang je de kersverse kampioen van de Eredivisie? Er is veel over gesproken in aanloop naar de Klassieker tussen Feyenoord en Ajax, dat vorige week voor de 35ste keer de landstitel veroverde. Volgens Dick Advocaat is een erehaag vormen helemaal geen traditie in Nederland. Wat leren de voorbeelden uit de recente historie?

"Het is niet gewoonte in Nederland om een erehaag te vormen", zei Advocaat vrijdag op de persconferentie. "We zullen ze netjes een hand gegeven om ze te feliciteren. In Nederland doe je dat niet. Waarom zouden wij dan het voortouw nemen? We feliciteren ze, geven ze een hand en dat is genoeg." Erik ten Hag liet weten de keuze van de tegenstander te respecteren. "Ik ben daar niet zo veel mee bezig", zei de Ajax-trainer over de erehaag. "Ik laat het aan de tegenstander. We willen de wedstrijd gewoon winnen. We willen onze supporters een overwinning schenken." Toch zei Ten Hag later: "De kampioen moet je feliciteren."

Is een erehaag een traditie?
Maar hoe werden de kampioenen van de laatste jaren dan gefeliciteerd? In tegenstelling tot het buitenland, gebeurde dat niet eigenlijk niet zo heel vaak met een erehaag in Nederland. Het meest recente voorbeeld zagen we op 30 april in de Keuken Kampioen Divisie. De Graafschap vormde voor concurrent SC Cambuur een erehaag in de eerstvolgende speelronde nadat de ploeg uit Leeuwarden kampioen was geworden.

In 2019 werd Ajax in speelronde 34 kampioen, maar in 2018 vormde Roda JC wel een erehaag voor PSV. In 2014 klapten spelers van N.E.C. ook voor het Ajax van Frank de Boer bij de opkomst. Cijfers leren dat slechts twee van de laatste vijf clubs een erehaag vormden voor de Eredivisie-kampioen.

Bloemen voor de kampioenen
In 2017, 2016, 2013, 2012, 2011 én 2010 werd de kampioen pas in speelronde 34 bekend. Excelsior feliciteerde PSV, de kampioen van 2015, met een bos bloemen. In 2009 deed Ajax hetzelfde bij AZ, dat onder Louis van Gaal sensationeel de titel pakte. Ajax-trainer Marco van Basten gaf voor de wedstrijd een bloemetje aan Van Gaal. De spelers op het veld deden hetzelfde.

Toen PSV in 2006, 2005 en 2000 kampioen werd, kregen de Eindhovenaren ook bloemen van de eerstvolgende tegenstander. Zo nam Feyenoord in 2006 elf bosjes bloemen mee naar het Philips Stadion om de kampioen te eren. Dick Advocaat verklapte al dat de Rotterdammers de Amsterdammers zullen feliciteren, maar of dat met een handdruk of een bosje bloemen gaat worden, zullen we zondagmiddag zien. Een erehaag gaat het sowieso niet worden.

Feyenoord - Ajax is om 14:30 uur LIVE te zien op ESPN, de voorbeschouwing begint een uur eerder op ESPN 3.